2024. április 25., csütörtök
KÚLA

Jézus-Barát Gyalogtúrára készülnek a hittanosok

Mint az utóbbi években, úgy az idén is két időpontban tartják meg az érdeklődő vajdasági általános és középiskolás diákok számára a Jézus-Barát Gyalogtúrát, Bogarason. A hitközpontú események sorában az elsőre július 15. és 19. között került sor, a második pedig július 21. és 25. között lesz.

– A Jézus-Barát Gyalogtúra 2003-ban szerveződött meg első ízben, plébánosok és lelkes pap- és szerzetesnövendékek jóvoltából, és azóta mindig más helyszíneken kerül sor azokra. Céljuk az igényes kikapcsolódás és lelki fejlődés biztosítása főleg azoknak a vajdasági gyermekeknek, akiknek társadalmi helyzetük miatt nincs lehetőségük más kikapcsolódásra vagy utazásra a nyári szünidő alatt –  mondta a kúlai Fenyvesi Petronella kisegítő csoportvezető. A részvételi díj csak 400 dinár, de akinek ez az összeg is gondot jelent, azoknak teljesen ingyenes.

A táborlakók első nap 18 kilométert gyalogolnak, majd a többi napokon 4-5 kilométert. Az idén a Bogarashoz közeli zentai, felsőhegyi keresztény értékekről tanulnak és bejárják a helyszín templomait, nevezetességeit. Emellett a tábor résztvevői közös imádságokon vesznek részt, táncolnak, énekelnek, barátkoznak, kézműveskednek, de nagy hangsúlyt fektetnek az önbizalom növelésére, a szeretet átadására, egyszóval a pozitív légkör megteremtésére. A tábor időtartama idején tilos az internet, a mobiltelefon és a hasonló eszközök használata. Ezek kizárása már megteremti a feltételt a kommunikálásra, barátkozásra, a jó hangulatra.

Petronella már több ízben vett részt a Jézus-Barát Gyalogtúrán, most már mint középiskolás, kisegítő csoportvezetőként segíti a szervezők, csoportvezetők munkáját. A kúlai hittanosok a második, azaz a július 21-én kezdődő táborban vesznek részt.