2024. április 23., kedd

Növelte versenyképességét a Termometal és a T-1 Abraziv

Adán két újabb jelentős ipari fejlesztés valósult meg a Prosperitati Alapítvány támogatásával

Adán a Termometal fémipari vállalatban 4,3 millió euró összértékű nagy léptékű gazdasági fejlesztést hajtottak végre, a T-1 Abraziv fémipari cégben pedig 480 000 euró összértékű közepes léptékű gazdasági fejlesztést valósítottak meg a vajdasági gazdaságfejlesztési program keretében, amelyet a magyar kormány anyagi támogatásával és a VMSZ kezdeményezésére bonyolít le a Prosperitati Alapítvány. A fejlesztés keretében  a Termometal Kft. korszerű fémmegmunkáló gépeket, berendezéseket és szoftvert vásárolt, a T-1 Abraziv Kft. pedig nagy teljesítményű fúró- és marógépet, hogy növeljék versenyképességüket a hazai és a külföldi piacon.

A Termometalban a támogatásnak köszönhetően csúcsminőségű fémmegmunkáló gépeket vásároltak, továbbá olyan szoftvert, ami elősegítette a technológiai előrelépésüket (Fotó: Gergely Árpád)

A Termometalban a támogatásnak köszönhetően csúcsminőségű fémmegmunkáló gépeket vásároltak, továbbá olyan szoftvert, ami elősegítette a technológiai előrelépésüket (Fotó: Gergely Árpád)

A gazdasági fejlesztéseket ma ünnepélyes szalagátvágással adta át dr. Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere és Pásztor István, a VMSZ elnöke a cégtulajdonosokkal, a Termometalban Micsiz József Attilával, a T-1 Abrazivban pedig id. Tóth Árpáddal és Tóth Tamással. Mindkét vállalatban Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője köszöntötte a házigazdákat és vendégeket.

– A magyar kormány a VMSZ-el karöltve azért hozta létre a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, hogy támogassa a fejlődni vágyó vállalkozásokat. a program elmúlt három esztendeje igazi sikertörténet. 2016 és 2019 között több mint 10 000 pályázatot támogattunk összesen 38 milliárd forinttal. Ennek köszönhetően 78 milliárd forint összértékű beruházás valósult meg, amely nemcsak a szerb, hanem a magyar gazdaságot is erősíti – mondta dr. Palkovics László Adán. – 2016 végén hirdettünk pályázatot az 500 000 euró feletti mezőgazdasági és ipari nagyberuházások támogatására. Ennek keretében 23 nagybefektetés valósult meg csaknem 30 milliárd forint értékben. A beruházások összesen 700 új munkahelyet is teremtettek, és legalább 4000 mezőgazdasági termelőt integrálnak. A program az idén folytatódik, így újabb eurómilliók érkezhetnek Vajdaságba. A második ciklusban egyebek mellett a falusi házvásárlásra, földvásárlásra, növénytermesztésre, állattenyésztésre és idegenforgalmi fejlesztésekre is lehet pályázni. A vajdasági gazdaságfejlesztési program nem lehetne ilyen sikeres, ha nem állna mögötte teljes vállszélességgel a szerb és a magyar kormány is. Az országaink jó kapcsolata példaértékű lehet több más állam előtt – közölte a miniszter.

Pásztor István VMSZ-elnök Adán a vajdasági gazdaságfejlesztési program jelentőségét hangsúlyozta.

– A kis vajdasági magyar közösség, mint az egyetemes magyar nemzet része abban érdekelt, hogy a nemzet felemelkedjen és a magunk szerény körülményeit figyelembe véve ennek a felemelkedésnek részévé kívánunk válni és hozzá kívánunk járulni – hangsúlyozta Pásztor István.

A Termometal Kft. autóipari kutató- és fejlesztőközpontok részére gyárt különböző alkatrészeket, komponenseket és szerelvényeket több uniós multinacionális cég stratégiai beszállítójaként, valamint mezőgazdasági gépek és pótalkatrészek gyártásával is foglalkozik. Micsiz József Attila cégtulajdonos az ünnepségen elmondta, készültek a Prosperitati pályázatára, amelyen 1,3 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyertek el. Ehhez önerőből 1,3 millió eurót tettek hozzá, valamint az OTP Bank 1,7 millió euró állami kamattámogatott hitelt hagyott jóvá:

– Csúcsminőségű fémmegmunkáló gépeket és berendezéseket vásároltunk, továbbá olyan szoftvert, ami elősegítette a technológiai előrelépésünket. A pályázati kiírás feltételeivel összhangban vállaltuk, hogy 69 munkatársat állítunk állandó munkaviszonyba. Ma ez a szám 106 fő. Továbbá 109 fő van, aki lehetőséget kapott arra, hogy ha megszerzi a szükséges tudást, akkor szintén állandó munkaviszonyba léphet. A Termometal a több lábon állva elvét követve nemcsak az autóiparban és a mezőgazdaságban van jelen. A feladatunk és célunk, hogy az új iparágak piacán is legalább ilyen sikeresek legyünk – mondta Micsiz József Attila, aki azt üzente a fiatal vállalkozóknak, hogy merjenek nagyot álmodni és ragadják meg a Prosperitati nyújtotta lehetőséget, mert általa meg lehet találni a szülőföldön maradás és boldogulás lehetőségét.

A T-1 Abraziv Kft. főként kemény fémmel felhegesztett nagy kopás és korrózió-ellenállással rendelkező pótalkatrészeket gyárt csigás présekhez, amelyeket növényi olajat és állati fehérjét feldolgozó iparágak használnak. A cégcsoportnak 105 szakképzett alkalmazottja van, termelésük több mint 90 százalékát exportálják, 5 kontinens 26 országába szállítanak. Tóth Tamás cégvezető elmondta, hogy az iparágban Európa négy legnagyobb gyártója közé tartoznak, de a céljuk, hogy 2024-re a legnagyobbak legyenek. Ehhez a minőség biztosítása, a képzett és motivált munkaerő, illetve a legmodernebb technológiák és innovációk alkalmazása szükséges, mondta a szalagátvágás előtt.

– Ma hatalmas lépést tettünk előre a megrajzolt utunkon az innováció területén. A Prosperitati Alapítvány segítségével nagy teljesítményű fúró- és marógépet vásároltunk, amelynek köszönhetően már nem kell a felkéréseket visszautasítanunk, teljes körű szolgáltatást tudunk nyújtani és tovább erősítjük a piaci pozíciónkat. A beruházás teljes értéke 480 000 euró, ehhez az Alapítvány 197 000 euró értékben nyújtott vissza nem térítendő támogatást, illetve kamattámogatást. A fennmaradó részt önerőből és banki kölcsönből fedeztük. A gép súlya mintegy 60 tonna és akár 15 tonnás munkadarabok megmunkálását is lehetővé teszi – közölte Tóth Tamás.