2024. április 26., péntek

Ebolavész fenyegeti Közép-Afrikát

Az Egészségügyi Világszervezet – önmagát felülbírálva – nemzetközi vészhelyzetet hirdetett

Elsősorban Közép-Afrikára jelent fenyegetést, mégis nemzetközi vészhelyzetet hirdetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a Kongói Demokratikus Köztársaságban immár 11 hónapja tomboló ebolajárvány miatt. A korábban Zaire-ként ismert országban már több mint 1600 emberrel végzett a veszélyes kór, amely átterjedhet a térség más országaira is.

Két ellentétes döntést jelentett be egy hónap alatt a WHO: előbb azt állította, hogy nem kell nemzetközi vészhelyzetet hirdetni a Kongói Demokratikus Köztársaságban 11 hónapja pusztító ebolavírus miatt, a hét derekán viszont ennek az ellenkezőjéről döntött. A riasztást a szervezet vészhelyzeti bizottsága adta ki. Robert Steffen, a testület vezetője igyekezett ugyanakkor megnyugtatni a világot, hogy a járvány „csak” Közép-Afrikát fenyegeti leginkább, a távolabbi vidékeken kicsi a kockázata. Véleményét Genfben megerősítette Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója is.

A WHO emberei a kongói Beniben levő befogadó állomáson. A közép-afrikai országban tavaly augusztus óta több mint 1600 ember esett a járvány áldozatául (Fotó: AP via Beta)

A WHO emberei a kongói Beniben levő befogadó állomáson. A közép-afrikai országban tavaly augusztus óta több mint 1600 ember esett a járvány áldozatául (Fotó: AP via Beta)

A szervezet (71 éves történetében) eddig mindössze négyszer hirdetett nemzetközi vészhelyzetet; a minapi volt az ötödik alkalom. Az intézkedés nyomán utazási és kereskedelmi korlátozásokat is be kell vezetni a válság sújtotta vidékeken, országokban, ahol az egészségügyi hatóságok számíthatnak az ENSZ szakosított szervezetének pénzügyi segítségre is. Szükség lesz külföldi támogatásra is, mivel a baj egyre nagyobb.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tavaly augusztus óta több mint 1600 ember esett a járvány áldozatául és csaknem 2500-an fertőződtek meg. Az ebola nemrég az ország keleti felében, Gomában is felütötte a fejét. Az egymillió lakosú város, ahol már több mint húsz embert fertőzhetett meg a vírus, és (a héten) halált is okozott, a ruandai határ mentén fekszik, de közel esik hozzá Uganda délkeleti csücske is.

A WHO ezért felszólította a Kongói Demokratikus Köztársasággal szomszédos államokat, hogy vezessenek be óvintézkedéseket és készüljenek föl az esetleges megbetegedések felismerésére, illetve a fertőzöttek elhelyezésére, ellátására. Félő ugyanis, hogy a járvány átterjedhet a régió országaira.

Ugandában már észleltek megbetegedést. Az ebolát itt egy hónapja mutatták ki, ám új páciensekről azóta (onnan) nem érkeztek hírek. Mindössze egy gyanús esetet jelentettek a múlt héten, amelyet a hatóság még vizsgál.

Pánik talán még nincs sehol, de az ijedtség egyre nagyobb a kontinensen, ahol az ebolavírust 1976-ban észlelték először, a Kongói Demokratikus Köztársaság (akkori nevén: Zaire) keleti felében található Ebola folyó melletti településeken. A rendkívül veszélyes, halálos vírus többször okozott már – olykor hónapokig, sőt évekig tartó – járványt Afrikában, globális méreteket azonban nem öltött.

Alkalmanként több ezer ember halálát okozta. A legsúlyosabb járvány 2014-ben alakult ki (Nyugat-Afrikában), és csak 2016-ban sikerült felszámolni. A pusztításnak több mint 11 ezer ember esett áldozatul.

A kórokozó a fertőzött személy vérével, vagy egyéb testnedvekkel való közvetlen érintkezés útján terjed. Halálozási aránya hatvan és kilencven százalék közötti. A lázzal, fejfájással, hasmenéssel, hányással, valamint belső és külső vérzéssel járó betegség eddig főként Afrikában fordult elő, mégis a legrettegettebbek közé tartozik az egész világon. Talán azért, mert az erősen fertőző Ebola-vírus ellen nincs orvosság, se hatékony gyógymód.

Néhány gyógyszergyár megpróbálkozott védőoltás kifejlesztésével, előállításával. Néhány vakcina jelenleg is a klinikai tesztelés szakaszában van, ám a megnyugtató eredményre még várni kell. Egy-két kísérleti oltóanyag korábban már hatékonynak bizonyult, csakhogy ezekből korlátozott mennyiség áll rendelkezésre.