2024. április 25., csütörtök

Az önálló jogi státusz felé

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar számára könnyebbé válik az ügyintézés

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár ellátogatott a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra, hogy megkezdje a tárgyalásokat az intézmény önálló jogi státuszának elnyerésével kapcsolatban. Dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár elmondta, hogy hamarosan a kar önálló jogi státuszba kerül, ám mindezt rengeteg munka előzte meg.

– Hosszú ideje dolgozunk azon, hogy ez a történet sikeres legyen. A cél végig világos volt, most a célegyenesben vagyunk, ha sikerül megfelelően hajrázni, akkor realizálható az önálló jogi státusz.

Az Újvidéki Egyetemet az alapszabálya alapján a következő szervezeti egységek alkotják: önálló jogi státusszal rendelkező és önálló jogi státusszal nem rendelkező felsőoktatási intézmények, tudományos intézetek, önálló jogi státusszal rendelkező és önálló jogi státusszal nem rendelkező szervezeti egységek. Azzal, hogy a kar minden előírt feltételnek megfelel, tehát rendelkezik négy oktatási programmal (hamarosan még kettővel bővül), az oktatási programoknak megfelelő húsz minősített, teljes munkaviszonyban levő oktatóval, megfelelő tanári kinevezéssel rendelkező ügyvezető szervvel (dékánnal), megfelelő infrastruktúrával elindítható a folyamat, hogy az önálló jogi státusszal rendelkező felsőoktatási intézmények közé kerüljön az év végére vagy a következő év elejére – nyilatkozta Halasi Szabolcs. Arról, hogy mit jelent ez a státusz a kar számára, illetve milyen jogokkal jár, a következőket mondta:

– A kar önállóban tudja végezni feladatát. Azon eljárások lefolytatására, amelyekhez eddig két-három, rosszabbik esetben hat hónap is kellett, sokkal rövidebb időn belül lezárulhatnak és ez által hatékonyabban tud működni. Eddig azért húzódtak el ezek a folyamatok, mert majdnem minden döntés érvényességéhez elengedhetetlen volt az Újvidéki Egyetem rektorának vagy tanácsának jóváhagyása, illetve hozzájárulása vagy véleménye. A munkaügyi kérdésekben, szabályzatok meghozatalában és pénzügyi kérdésekben a dékán ezek után önállóan járhat el, és nem lesz arra szükség, hogy ezeket a dokumentumokat a rektor ellenjegyezze. A Kari Tanács is önállóan dönthet a jogszabályokban foglalt hatáskörébe tartozó kérdésekben, például a pénzügyi és közbeszerzési terv elfogadásáról és annak módosításáról is – tudtuk meg Halasi Szabolcstól.

Dr. Námesztovszki Zsolt, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar pénzügyi dékánhelyettese elmondta, hogy a jogi státusz megszerzése előnyökkel, ám ugyanakkor felelősséggel is jár.

– Úgy érzem, hogy felkészültünk a megnövekedett felelősségre, mivel a csapataink eddig is kiválóan teljesítettek. A folyamat elkezdődött, és megalakult egy munkacsoport, amely előkészíti a lépéseket, a jogi, technikai és pénzügyi jellegű teendőket végzi. Az egyik kiemelkedő fontosságú előnye az operatív folyamatok felgyorsulása. Pillanatnyilag a jogi önállóság hiánya a pénzügyi önállóság hiányával társul. Ez elsődlegesen a kifizetések felső limitálásában és a pénzügyi tervezés megnehezítésében nyilvánul meg. Konkrétan a nagyobb összegű beruházásokat a rektor írja alá, a pénzügyi terv módosítását pedig jóvá kell hagyni az egyetem számos szervének, ami szinte kivétel nélkül feleslegesen elmúló hetekkel, hónapokkal jár. Ez az Újvidéki Egyetemmel és a rektorátussal kialakított jó viszony mellett is vállalhatatlan időbeli csúszásokat eredményez, valamint ellehetetleníti az operatív munkát. A nagyobb beruházások esetén, amikor ezek közbeszerzéssel járnak, folyamatosan át kell tervezni a pénzügyi struktúrát, és ritkán több hónapot is igénybe vesz – nyilatkozta Námesztovszki Zsolt. Mint hozzáfűzte, a jogi önállóság hiánya nem teszi lehetővé a tudományos akkreditáció felújítását, amely közvetlenül azt eredményezi, hogy a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nem tud köztársasági tudományos projektekre pályázni. Ez közvetetten azt is jelenti, hogy mindez ellehetetleníti a meglevő szakok újra akkreditálását és az új szakok akkreditálását is, tehát az intézmény puszta fennállását veszélyezteti. Mint kiemelte, a jogi önállóság emellett felgyorsítaná a kar infrastrukturális és tartalmi fejlesztését, valamint közvetlenebb hozzáférést biztosítana az EU-s forrásokhoz is.