2024. március 29., péntek

Átadták a felújított emlékparkot Zentán

Már a nyár folyamán különféle kulturális rendezvényeknek ad helyet

Ünnepélyes keretek között adták át tegnap Zentán a közelmúltban felújított Stevan Sremac és Stevan Raičković emlékparkot. A délelőtti órákban megrendezett ünnepségen Predrag Popović zentai könyvtáros köszöntő szavait követően Nataša Farago, a zentai Miroslav Antić Kamaraszínpad színésze vázolta fel a két neves zentai szerb költő életpályáját, és olvasott fel az alkotásaikból.

Igor Stojkov és Predrag Popović az emlékpark átadási ünnepségén (Horvát Zsolt felvétele)

Igor Stojkov és Predrag Popović az emlékpark átadási ünnepségén (Horvát Zsolt felvétele)

A park felújításának munkálatai tavaly szeptemberben kezdődtek el, a beruházást a Köztársasági Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, a Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, a zentai önkormányzat, a topolyai Sat-Trakt és a szabadkai Javornik vállalat támogatásával valósították meg.

Mladen Vesković, a művelődési minisztérium főtanácsadója az ünnepélyes megnyitót követően napilapunknak elmondta, hogy a zentaihoz hasonló projektumok nemcsak a kulturális örökség megőrzését illetően tekinthetők lényegesnek, hanem egyben a kortárs művészet ösztönzése szempontjából is. Vesković kifejtette, a Tisza-parton az Idea bevásárlócsarnokával szemben lévő tér felújításával nemcsak a két kiemelkedő szerb irodalmár munkásságát kötik össze, hanem egy olyan, minden tekintetben ideális területet is kialakítottak, amely a maga geometriájával kiváló helyszíne lehet különféle kortárs művészeti rendezvényeknek is. A főtanácsadó hozzátette, a minisztérium hasonló projektumai Zenta mellett más városok lakói számára is lehetővé teszik, hogy helyi szinten továbbfejleszthessék a kortárs művészeti törekvéseket.

A tartományi regionális fejlesztési titkárság a tartományi kormány politikájával összhangban mindig hajlandó támogatni az ilyen projektumokat, amelyek a gazdasági jellegű programok mellett úgyszintén rendkívül jelentősek a Vajdaságban élő polgárok számára – emelte ki Goran Ivančević, a titkárság segédtitkára, aki hozzáfűzte, a tér felújítása kapcsán jó volt látni a három hatalmi szerv együttműködését.

Stanislav Radulović, a tartományi kulturális titkárság altitkára szerint a tér felújításával végre-valahára méltóképpen leróhatják tiszteletüket a szerb irodalom két kiválósága előtt. Mint mondta, a munkálatok semmiképpen sem fejeződtek volna be ilyen hamar a köztársasági, a tartományi szervek és a zentai önkormányzati szervek együttműködése nélkül. Radulović egyben abbéli reményének is hangot adott, hogy a megszépült tér különféle művelődési történések központjává válik.

Igor Stojkov, a zentai községi képviselő-testület titkára szerint a „Zentaizmus” elnevezésű projektum keretében felújított emlékpark elkészültével mindenekelőtt Stevan Sremac és Stevan Raičković szerb költők előtt szándékozták leróni a tiszteletüket, ugyanakkor a területen az elkövetkezőkben művelődési rendezvényeket is lehet szervezni. Hangsúlyozta, a beruházás megvalósításához a művelődési minisztérium és a tartományi regionális fejlesztési titkárság 1-1 millió dinárral járult hozzá, a topolyai Sat-Trakt a járófelület kiépítését, a szabadkai Javornik pedig a füves terület felújítását finanszírozta, ugyanakkor a munkálatokhoz a zentai önkormányzat is hozzájárult egy kisebb összeggel. A képviselő-testület titkára a jelen lévő újságíróknak elmondta azt is, hogy a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ már a nyár folyamán különféle rendezvényeket tervez a felújított térre.