2024. április 25., csütörtök

Topolya község legjobb diákjait jutalmazták

A 2018/19-es tanévben Topolyán és a falvakban erős korosztály fejezte be a tanulmányait, ennek a bizonyítéka, hogy 61 diákkal: 32 fiúval, és 29 lánnyal rázott kezet Kislinder Gábor községi elnök a legjobb diákokat kitüntető fogadáson.

A legeredményesebb községbeli diákok csoportképe (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A legeredményesebb községbeli diákok csoportképe (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Topolya igyekszik többféleképpen is motiválni a diákságot. Teljes egészében biztosítjuk a tanulók útiköltségét a község területén, a községen kívül tanuló diákok útiköltségét pedig jelentős mértékben fedjük. A felsőfokú tanintézmények hallgatói számára ösztöndíjat biztosítunk a 2. évfolyamtól – mondta el a községi elnök, aki elárulta azt is, hogy jövőre igyekeznek az ösztöndíjakra vonatkozó kritériumokon enyhíteni. Ez azt jelenti, ha a költségvetési feltételek is adottak lesznek, azok is részesülhetnek majd támogatásban, akik 8-astól gyengébb átlaggal adják át a kérvényüket.

Rózsa Beatrix, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola legkiemelkedőbb diákjaként búcsúzott a tanévtől. Szeptembertől a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium társadalmi szakán folytatja tovább tanulmányait.

– Nem kevés energiámba és munkámba került, hogy végig kitűnő legyek. Folyamatos tanulást, jelenlétet igényelt, és ugyan voltak hibáim is, de azokat minél korábban ki kellett javítanom, és még nagyobb lendülettel belevetni magam a tanulásba. A kedvenc tantárgyam a magyar volt, eredményesen szerepeltem a tanulmányi versenyeken is belőle. Ugyan szeretek kockáztatni, de a fontos dolgokban biztosra megyek. Elérhető célokat tűztem ki magam elé. Felnőttként az egyetemi tanulmányaim végeztével családommal, szerető környezetben szeretnék élni – tudtuk meg Beatrixtől. Bodor Martina és Pastyik Nóra a Csáki Lajos Általános Iskola végzőseiként vehették át az elismerést, és mindketten gimnazisták lesznek szeptembertől. Martina egyértelműen kijelentette, hogy a társadalmi szakok iránt érdeklődik, és ezen a vonalon tanul majd tovább, Nóra egyik kedvenc tantárgya a fizika volt.

– Még nem tudom, hogy hogy alakul az életem, mindenképpen szeretnék felsőfokú diplomát szerezni. A barátnőmmel egyetértünk abban, hogy felnőttként elsősorban kiegyensúlyozott családi hátteret szeretnénk kialakítani magunk körül, a többi pedig majd alakul idővel – nyilatkozta Bodor Martina. Mendrei Zsolt, a Nikola Tesla Általános Iskola legjobb végzőseként, eredményes sportolóként lett kitüntetve.

– Vissza gondolva a 8 évre persze minden könnyebbnek tűnik, de voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyek is. A topolyai Dositelj Ogradović Gimnáziumban folytatom majd a tanulmányaimat – tudtuk meg a Nikola Tesla iskola legjobb végzősétől. A pacséri Moša Pijade Általános Iskola generáció diákja Nyúl Katalin a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban folytatja iskoláztatását.

– Az első hét év igazából nem volt megterhelő, viszont a 8. osztályt igyekeztem minél eredményesebben befejezni, és jelentős munkát fektettem a tanulásba – nyilatkozta Kata. Osztálytársa, Majláth Dávid, szintén gimnazista lesz őszre.

– Úgy érzem, könnyen vettem az akadályokat, nem volt nehéz jól teljesíteni. A középiskola után szeretnék matematikát vagy informatikát tanulni – mondta Dávid. Alexa Stanivukot a Dositelj Obradović Gimnázium kitűnő tanulójaként tüntették ki, és eredményes sportolóként is megállta a helyét.

– Újvidéket vettem célba, és a sport határozza meg a jövőben is a tanulmányaimat. Amikor négy évvel ezelőtt, végzős általános iskolásként is jelen voltam a fogadáson, sokkal kevesebben voltunk jelen. Úgy érzem, ez egy nagy siker az életünkben, hogy itt lehetünk. Mindannyiunknak azt kívánom, hogy kitartsunk a sikersorozat mellett továbbra is – fejezte gondolatát a leendő egyetemista.

A rendezvényen Vladimir Todorović és diákja, Filip Ilićević gitárjátéka, valamint Sara Fabijanović és Szabó Rebeka szavalata hangzott el.