Milyen lehetőségei vannak a vállalkozóknak?

Háromnapos tanácskozás a mezőgazdászoknak és kezdő vállalkozóknak nyújtott támogatásokról Szabadkán

pasz

2019. július 18., 17:46

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara épületében Hozzáférhető pénzforrások és más támogatások mezőgazdászoknak és kezdő vállalkozóknak címmel csütörtökön háromnapos tanácskozás kezdődött. Az eseményen részt vevő vállalkozók előadások és műhelymunkák keretében ismerkedhettek/ismerkedhetnek különböző lehetőségekkel, amelyekkel sikeresebbé tehetik vállalkozásukat. A rendezvény a Bootcamp Village elnevezésű projektum keretében valósul meg, amelyet Oroszország és az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) támogat.

A tanácskozáson a szerbiai vállalkozók orosz piaci lehetőségeiről Andrej Antufeev, Oroszország szerbiai kereskedelmi képviseletének jogásza beszélt.

Vállalkozók a csütörtöki tanácskozáson (Fotó: Gergely Árpád)

– Oroszország fontosnak tartja, hogy elősegítse a baráti országok gazdasági fejlődését. 2015-ben Oroszország együttműködve az UNDP-vel egy alapot hozott létre a gazdasági fejlesztések elősegítésére. Ennek az együttműködésnek a keretében egy külön projektum létezik Szerbia számára, amelynek célja a szerbiai mezőgazdaság támogatása. Ennek keretében vállalkozók számára szervezünk továbbképzéseket és előadásokat, amelynek egyik témája a kivitel, méghozzá elsősorban Oroszországba. A két ország közötti áruforgalom csak ebben az évben tizenhárom százalékkal növekedett. Ezen belül pedig az élelmiszeráruk forgalma még nagyobb számú növekedést mutat – nyilatkozta Andrej Antufeev a konferencia előtt megtartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az orosz piac hatalmas, ezért ott a szerbiai kezdő vállalkozók a termékfajták legtöbbjének megtalálhatják a célközönségét. Rámutatott arra, hogy Oroszország és Szerbia egymás között szabad kereskedelmi egyezményt kötött, és folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy megkössék Szerbia és az Eurázsiai Unió között a szabad kereskedelmi egyezményt. Ezzel pedig tovább bővülnének a piaci lehetőségek a szerbiai vállalkozók előtt.

A sajtótájékoztatón Nebojša Ivanišević, a Tartományi Garanciaalap képviselője az alap által nyújtott támogatásokról beszélt.

– Az intézmény fennállása óta mintegy ezerötszáz garanciát és körülbelül ezer projektumot vállalt, mind a mezőgazdaságban, mind a gazdaság más területein. Jelenleg tizenegy millió euróval rendelkezünk, pályázataink az év 365 napján nyitva állnak, bárki szabadon fordulhat hozzánk. Elég forrás áll a rendelkezésre – mondta Nebojša Ivanišević.

Aleksandra Karan, Goran Simunović, Andrej Antufeev, Biljana Štavljanin (Fotó: Gergely Árpád)

A megnyitót követően a résztvevők több előadást hallhattak. Tatjana Kalezić, a vajdasági kreatív vállalkozások klaszterének képviselője előadásában a kreativitástól a befektetésig tartó rögös utat vázolta fel, Saša Gujanica, az NLB Bank képviselője a vállalkozóknak nyújtott támogatásokat és hiteleket ismertette, míg Ljiljana Kritinić grafikusművész egy helyi kisvállalkozás elindításának nehézségeiről osztotta meg tapasztalatait.

A rendezvény pénteken 9 órától műhelymunkákkal folytatódik, amelyen a vállalkozók többek között megtanulhatják a költségtervezést, vagy megtudhatják azt, hogyan jussanak el a vásárlóhoz.

A konferencia utolsó napján, szombaton a résztvevők egy szervezett városnézésen vehetnek részt, amelyen megtekinthetik Szabadka idegenforgalmi nevezetességeit.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége