2024. április 25., csütörtök

Hamarosan 150 hektár termőföld kap villanyáramot

Szenttamás gazdaságfejlesztési stratégiája a mezőgazdaságon alapul

A Szenttamáshoz tartozó Turia település határában, a Beljanska bara melletti részen megkezdődött egy magasfeszültségű trafóállomás kiépítése, amelynek fő célja ennek a határrésznek a villamos energiával való ellátása. Az erről szóló előzetes bejelentések, melyek szerint a mezőgazdaság mellett a gyümölcs- és főzelékféle-termesztéssel foglalkozók, a falusi turizmusra vállalkozók hamarosan villanyáramot igényelhetnek, beigazolódni látszanak.

Tegnap délelőtt az építkezést megtekintette Radivoj Paroški, Szenttamás polgármestere és a munkálatokat felügyelő szakember, Mladen Amidžić.

− Ebből az épületből indulnak majd az alacsonyfeszültségű vezetékek Turia, illetve Óbecse irányába, és mindazok a termelők, akiknek a környéken van földje, illetve szeretnének gyümölcs- és főzelékféle-termesztéssel, turizmussal foglalkozni, lehetőségük lesz  rákapcsolódni a hálózatra. Az ezzel kapcsolatos kérvényeket mától a villanygazdaság újvidéki munkaegységénél lehet benyújtani − mondta Mladen Amidžić.

Radivoj Paroški, Szenttamás község polgármestere emlékeztette a jelenlévőket, hogy az önkormányzat által finanszírozott beruházást már jó ideje beharangozták, de csak a napokban kezdődtek meg a munkálatok, azaz most teremtődtek meg a szükséges feltételek.

− Az összbefektetés a községnek mintegy 17 millió dinárjába kerül. A trafóállomás kiépítésével mintegy 150 hektár termőföldre jut majd el az áram, ami nagyon fontos a mezőgazdaság továbbfejlesztése céljából, hiszen ezen az ágazaton alapul a község gazdaságfejlesztési stratégiája. A községhez mintegy 23 ezer hektár minőségi termőföld tartozik, amelynek legnagyobb részén vetőmagot, ipari növényt és gabonaféléket termesztenek, most viszont lehetőség nyílik a további kultúrák, valamint a főzelékfélék és a gyümölcstermesztés fellendítésére is. Ezenkívül mindazok számára, akik a jövőben szeretnének falusi turizmussal foglalkozni, a Krivaja és a Beljanska bara közelsége után a villanyáram gyors elérhetősége hatalmas előnyt jelent, hiszen a folyók mentén lévő tanyákra is eljut az áram – magyarázta a szenttamási polgármester. Hozzátette, máris készülőfélben van egy újabb terv, amely szerint hamarosan újabb 300 hektár termőföldre juthat el a villanyáram.