2024. április 24., szerda
ÉRDEKES HONLAPOK

Képernyő-tapéta gyűjtemény, Insta-regények és madárcsicsergés

Az utóbbi időben a saját bőrünkön is egyre jobban érezzük a klímakatasztrófa hatásait.

A New York Times neves amerikai napilap egy interaktív honlapon (tinyurl.com/yawlnyd7) keresztül érzékelteti, hogy mekkora hatással is van az egész bolygónkra. Az egyszerű alkalmazásba lényegében elegendő beírni születésünk helyét és évét, s ezt követően egy grafikonon tekinthetjük meg, hogy azóta szülővárosunkban a hőmérséklet mennyiszer lépte át a 32˚Celsiust, illetve manapság és 80 évesen mennyiszer lépi át ezt a hőmérsékletet. Minden kedves olvasónak melegen ajánlom, hogy próbálja ki a NYT alkalmazását, és az eredmény láttán gondolkodjon el a környezetünket érintő klimatikus változásokon és ezek okozóin.

***

A régi, „betárcsázós” internet korában több percbe is beletellett, mire sikerült egy képernyő-háttérképet letölteni a világhálóról. Ezekkel akkoriban rengeteget csereberélgettünk, és igyekeztünk mind hatásosabb képpel „kitapétázni” a számítógépünket. Manapság, amikor mind többen okostelefonon keresztül böngészünk, háttérbe szorultak ezek a képfájlok, ugyanakkor világszerte rengetegen vannak, akik továbbra is imádják ezeket. A WallpaperHub (www.wallpaperhub.app) oldalon számtalan ilyen illusztráció között csemegézhetünk, téma, csoportok, gyűjtemények és készítésük időpontja alapján is keresgélhetünk benne.

***

Szomorú, de igaz, hogy egyre kevesebb ember olvas könyveket, s ehelyett a mobiltelefonját bújja. A New York-i Nyilvános Könyvtárban (New York Public Library) egy leleményes munkatárs kieszelte, hogy miképpen is használják ki azt a tényt, hogy a könyvár látogatása és a könyvek kikölcsönzése helyett egyre többen bújják az Instagramot. A tinyurl.com/ydesdzyk címen található honlapjukon, illetve a @nypl Instagram oldalukon a náluk kikölcsönözhető könyvek digitalizált változatait teszik közzé Insta-történetek formájában. Az Insta-könyvek között megtalálható Loius Caroll Alice Csodaországban, Kafka Metaformózis vagy Charlotte Perkins Gilman Sárga tapéták című regényei is. Az összes Insta-könyvet ezenkívül szimpatikus illusztrációkkal és animációkkal is ellátták.

***

A napi robotolás után, időnként nem ártana kivonulni a szabadba, hogy ott élvezzük  csendet és valamennyire szellemileg feltöltődjünk a következő túra mókuskerekezés előtt. Természetesen legjobb lenne elutazni, és a helyszínen gyönyörködni a természet szépségében, de ez sokaknak nem adatott meg. Az amerikai Nemzeti Parkszolgálat munkatársai ezért indították el a findyourpark.com hangfelvétel szekcióját (www.findyourpark.com/news/parktracks), ahol számos különleges, 12 hangfájlt hallgathatunk meg, amelyeket az amerikai természetvédelmi rezervátumokban és nemzeti parkokban vettek fel.

***

Tartományunkban szinte fehér hollónak számítanak a vajdasági (városok) rock, metál, illetve könnyűzenéjével foglalkozó internetes oldalak. A www.svatamuzika.com címen található portál egyike ezeknek. Az egy ideje már nem frissített, de ettől függetlenül érdekes oldal a „hagyományos” zenei hírek mellett komoly hangsúlyt fektet(ett) a szabadkai zenei történésekre, és koncerteket is szervező szórakozóhelyekre, de a legérdekesebb és legértékesebb része mégis a város rock, pop stb. zenészeit, zenekarait bemutató részleg, amelynek úgyszintén egyfajta hiánypótló szerepe van a térségünkben.