2022. július 1., péntek

Szeparatizmussal vádolják a KMKSZ-t

Magyar nemzeti színekkel ábrázolták a határ menti választókerületeket

Az ukrán külügyminisztérium kezdeményezésére büntetőeljárást indított csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ellen, mert a hatóság szerint a magyar szervezet hetilapja címoldalának választási térképén a magyar nemzeti lobogó színeivel kiemelve ábrázolta a magyar érdekeltségű három egyéni választókerületet.

Ez a címoldal „ütötte ki a biztosítékot” Jevhen Bozsok külügy- miniszter-helyettesnél (Fotó: karpatalja.net)
Ez a címoldal „ütötte ki a biztosítékot” Jevhen Bozsok külügy- miniszter-helyettesnél (Fotó: karpatalja.net)

Az SZBU az ukrán büntető törvénykönyv 110-es cikkelyének 2. pontja – Ukrajna területi egységének és sérthetetlenségének megszegése – alapján indított eljárást a KMKSZ ellen, mert a szervezet Beregszászon kiadott Kárpátalja című hetilapja kedden megjelent számának címoldalán közölt választási térképen piros, fehér és zöld színekkel ábrázolta a július 21-i előrehozott ukrán parlamenti választáson induló három magyar egyéni jelölt választókerületét. A hatóság szerint a KMKSZ ezzel feltételesen elkülönítette a jelzett térségeket Kárpátalja többi részétől – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Kárpátalja című lapjának első oldalán »Talpra, magyar!« szlogen alatt Ukrajna egyes területeinek Magyarországhoz tartozását illusztrálják. Ez szeparatizmus! Az ukrán főügyészségnek és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak eljárást kell indítania ellene. Az erre vonatkozó leveleket megírtam” – írta az eljárást kezdeményező Jevhen Bozsok külügyminiszter-helyettes a Twitteren csütörtökön közzétett bejegyzésében.

Az SZBU sajtószolgálatának közleménye szerint tekintettel arra, hogy Kárpátalja térképének a magyar zászló alapján történő ábrázolása „kimerítheti az Ukrajna területi integritása és sérthetetlensége elleni bűncselekmény tényállását”, és „szeparatista hangulatot kelthet a magyar nemzetiségi kisebbség körében”, az említett ábrázolást tartalmazó kiadvány terjesztése az ukrán alkotmány szerint Ukrajna területi vagy államhatárának a megváltoztatására irányuló nyílt felhívásnak minősül.