2024. március 29., péntek

Deli: Ne feledkezzenek meg a bővítési politikáról!

„Európa stabilitása és egysége kulcsfontosságú, ebben mindenki egyetért. Ehhez azonban elengedhetetlen a nyugat-balkáni tagjelölt országok mielőbbi csatlakozása” – emelte ki Deli Andor fideszes EP-képviselő tegnap a finn uniós elnökség plenáris bemutatkozását követően.

Deli Andor az Európai Parlamentben (Fotó: MTI)

Deli Andor az Európai Parlamentben (Fotó: MTI)

A tanácsban Finnország július 1-jén vette át a stafétabotot Romániától. Deli Andor a finn elnökség programjával kapcsolatban csalódásának adott hangot, a programban ugyanis az EU nyugat-balkáni bővítése nem kapott megfelelő helyet. „Gyakorlatilag egyetlen bekezdésben szerepel ez a téma, míg a korábbi bolgár, osztrák és román elnökségekkel kiemelten kezelték ezt a kérdést” – hívta fel a figyelmet írásbeli felszólalásában a vajdasági képviselő.

Deli Andor kiemelte: „A bővítés sajnos több régi tagállamban nem közkedvelt téma, ez azonban nem lehet indok arra, hogy azt az uniós bővítési politika, mely 2004-ben sikeresen megteremtette Európa nyugati és keleti felének egységét, a kellemetlen, nyomasztó kérdéskörök kategóriájában végezze.”

„Arra kérem a finn elnökséget, hogy operatív szinten orvosolják ezt a hiányosságot, hiszen nem szabad törést okozni abban a folytonosságban, amely az elmúlt két évet jellemezte, és melynek az Európai Parlament az egyik legnagyobb támogatója” – hangsúlyozta végezetül Deli Andor.