2024. április 24., szerda

Visszahozni a vitát a parlamentbe

Krízishelyzetben van a társadalom, nem létezik valódi politikai dialógus – állapította meg a CRTA

Korlátozni kell a sürgős eljárásban parlament elé terjesztett javaslatok számát, a napirendi pontok összevonását és a parlamenti vita lehetőségének ezáltal megvalósított csökkentését, a javaslatokra benyújtott szinte azonos tartalommal rendelkező módosítási indítványok mennyiségét – áll a Kutatásokért, Átláthatóságért és Felelősségért Központ (CRTA) javaslatai között, melyek a Köztársasági Képviselőház munkájának javítását tűzték ki célul, s melyeket a szervezet átad majd a parlament elnökének is.

A dokumentum összesen 46 pontot tartalmaz, ezek a munka minőségének a javítását szeretnék elérni elsősorban a költségvetés elfogadásáról szóló vita, a képviselői kérdések feltevése, a testületek és munkacsoportok tevékenysége kapcsán – a független intézményrendszernek, a közvélemény tájékoztatásának fontosságát hangsúlyozzák. A javaslatok között szerepel az is, hogy a parlamentben meg kellene állapítani egy határidőt, melyen belül napirendre kellene tűzni a beérkezett javaslatokat, a duplájára kellene növelni a költségvetéssel kapcsolatos vita idejét, minden hónap utolsó hetének minden napján lehetővé kellene tenni a képviselők számára, hogy kérdéseket tegyenek fel a kormány tagjainak.

A belgrádi Médiaközpontban bemutatott javaslatok kapcsán Vukosava Crnjanski, a szervezet igazgatója közölte, fontos, de nem végleges listáról van szó. Mint mondta, azt szeretnék elérni, hogy a parlamentben ismét legyen érdemi vita, s megszűnjön a jelenlegi krízis, mely az egész társadalomra jellemző.

– Annak a szemtanúi vagyunk, hogy Szerbiában ma nem létezik politikai dialógus, egy általános társadalmi válsághelyzetet állapíthatunk meg, s ez a krízis a parlamentre is átterjedt. Egy olyan platformot szerettünk volna elkészíteni, amelyik lehetővé teszi, megadhatja az alapot a válság megszüntetéséhez, visszahozhatja a párbeszédet a parlamentbe – nyilatkozta a CRTA vezetője.

Tara Tepovac, a Nyílt Parlament kezdeményezés koordinátora egy számadatra hívta fel a téma kapcsán a figyelmet: a Köztársasági Képviselőházban 2016 óta, 2019 júniusának végéig 431 törvényt fogadtak el, míg 274 napon át dolgoztak a képviselők. Mint hozzáfűzte, ez egyértelműen arra utal, hogy meglehetősen kevés vita folyik maguknak a jogszabályoknak a tartalmáról. Véleménye szerint egyes szabályokat még nem pontosítottak megfelelően a parlament munkáját illetően, emellett gondok vannak a pontos előírásoknak a betartásával, az azokkal való visszaélésekkel is.