2024. április 26., péntek

Kinek gaztett, kinek briliáns bevetés

Serge Brammertz szerint a térség országai között drasztikusan rosszabbodtak a viszonyok

Egy héttel a srebrenicai népirtás huszonnegyedik évfordulóját követően továbbra is téma, hogy a szerbiai vezetés képviselői ezidáig nem voltak hajlandók elismerni a genocídium elkövetésének a tényét. Serge Brammertz, az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusának (MICT), a hágai törvényszék jogutódjának a főügyésze az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt nemcsak Szerbiát, hanem a volt Jugoszlávia többi államát is bírálta a kilencvenes évek háborúiban történtek tagadása, valamint a háborús gaztettek és elkövetőik magasztalása miatt. Brammertz értékelése szerint ez a magatartás ahhoz vezetett, hogy a térségben ismét rosszabbodott a helyzet.

– Amíg tartott a megemlékezés a srebrenicai népirtásról, a Szerb Köztársaság Képviselőházában az egyik képviselő „briliáns katonai bevetésnek” minősítette az ott történteket. A gaztett tagadása és az elkövetők dicsőítése akadályokat gördít a megbékélés útjába. A nemzetközi közösség magára hagyta a volt jugoszláviai és a ruandai áldozatokat, nem volt a segítségükre, amikor a gaztetteket elkövették. Nem fordíthatunk ismét hátat az áldozatoknak azzal, hogy nem reagálunk a tagadásra és az elkövetők magasztalására – fogalmazott Brammertz az EurActiv.rs portálon megjelentetett összefoglaló szerint.

Brammertz értékelése szerint az MICT és az ügyészség segítségére lehet a volt Jugoszlávia tagállamainak a megbékélés folyamatában. Mint hozzátette, a megbékélés egyik legjobb eszköze az együttműködés, egyebek mellett a büntetőeljárásokban. Az MICT ügyészsége segítségére lehet ezeknek az országoknak azzal, hogy az illetékes országoknak továbbítja a háborús cselekmények idejében a hatalom középső szintjein tisztséget betöltő gyanúsítottak ügyével kapcsolatos dokumentációt, emelte ki a főügyész.

Carmel Agius, az MICT elnöke egyetértett a főügyésszel azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi közösségnek fel kell emelnie a hangját a tagadás és a történelem újraírása ellen, valamint közbenjárnia a gaztevők büntetőjogi felelősségre vonásának érdekében.

A Biztonsági Tanács ülésén jelenlevő Nela Kuburović igazságügyi miniszter felháborodásának adott hangot annak az álláspontnak az okán, hogy Szerbia európai uniós csatlakozását az MICT-el való együttműködés függvényébe állítanák. Szerbia mindent megtett annak érdekében, hogy szorosan együttműködjön a hágai törvényszékkel, emellett jobbá tette a szerbiai igazságügyi rendszert, most viszont úgy tűnik, a sokéves igyekezet nem volt elegendő, jegyezte meg a miniszter, aki úgy véli, Brammertz a politikai nyomásgyakorlás eszközeként éli meg az MICT-et.