2024. április 23., kedd

Biztonságosabb vasúti átjárókat

Teljes gőzzel haladnak az országos szintű közlekedési beruházások

Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter tegnap délkelet-szerbiai látogatási körútja során Bela Palankán járt, ahol a vasútvállalatok igazgatóival a folyamatban lévő projektumokról és a következő időszakra vonatkozó tervekről tárgyalt. Kiemelte, hogy a vasúti átjárókat még biztonságosabbá kell tenni, és a fiatal mozdonyvezetők képzésére is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

– Szerbia kormánya befektetésekkel fejlesztené a vasúti forgalmat, annak érdekében, hogy a polgárok olyan vasutat kapjanak, amilyet megérdemelnek. Mindezt alátámasztja az is, hogy Európa egyik legjelentősebb és legigényesebb projektumát hajtjuk végre, a Budapest–Belgrád gyorsvasútvonal kiépítését. Ezenkívül az idén mintegy 700 kilométernyi regionális vasútvonal rekonstruálását tervezzük – mondta Mihajlović.

A találkozón rámutattak arra, hogy a gyorsvasút felújítási munkálatai megfelelő ütemben haladnak a Belgrádtól Ópázováig, és Ópázovától Újvidékig terjedő szakaszon. A következő évre pedig az Újvidék és Szabadka közötti harmadik szakasz kiépítését tervezik. Szó esett a regionális vasutak felújításáról is, köztük a Zenta–Szabadka vasútvonal, és a Niš–Dimitrovgrad, a Požarevac–Majdanpek szakasz, valamint a Markovac–Resavica vasútvonalak felújítási projektumairól.

Milan Maksimović, a Szerbiai Vasutak Infrastruktúráért felelős végrehajtó igazgatója kiemelte, hogy a vállalat tervei között a vasútállomások épületeinek a felújítása, valamint a vasúti átjárók kiépítése és biztonságosabbá tétele is szerepel.

Jugoslav Jović, a Szerbiai Vasutak igazgatója elmondta, hogy a Belgrád és Valjevo közötti vonalon 46 százalékkal nőtt az utasok száma, a Šabac–Loznica szakaszon pedig 16 százalékkal utaznak többen.

A miniszter asszony tegnap Dimitrovgradban is járt, ahol a helyi közigazgatási vezetőkkel tárgyalt az új országos szintű közlekedési infrastrukturális beruházási ciklus kapcsán.

– A folyamatban lévő projektumok mellett egy több mint 10 milliárd euró értékű beruházási ciklusról is beszélgettünk, amelyet az állam finanszíroz a közlekedési infrastruktúra javítása érdekében. Az idén több autópálya építését is tervezzük, ezenkívül a regionális vasutak felújítása szintén a céljaink között szerepel – mondta Mihajlović. Hozzátette, hogy szeptembertől a minisztérium munkatársai a helyszíni tereplátogatásokon bemutatják az érintett városokban és önkormányzatokban elindított projektumokat.

Dušan Marjan, a nyugat-bácskai körzet vezetője elégedettségét fejezte ki a szerb kormánnyal és az építésügyi minisztériummal kialakított kiváló együttműködés kapcsán. Kiemelte, hogy különösen örülnek annak, hogy a Zombor és Nagykikinda közötti útszakaszt már tervezik, és reményét fejezte ki, hogy munkálatok is hamarosan megkezdődhetnek.

Őszre befejeződnek a 10-es közlekedési folyosó keleti ágán végzett munkálatok, tette közzé Mihajlović a tegnapi látogatásakor. Az útszakaszon elkészült öt közúti csomópont, és összesen 87 híd. Ezenkívül az alagutakon végzett munkálatok is teljesen megépültek. Hozzátette, hogy csupán a Bancarevo és Crvena reka közötti szakaszon, a mintegy 100 méteres részt kell befejezni. Kiemelte, hogy az autópálya munkálatai közben gondok merültek fel a tervezéssel kapcsolatban, ezeket a problémákat sikeresen megoldották újabb kivitelezők bevonásával. Mihajlović elmondta, hogy az idei év utolsó negyedében megkezdődnek a Niš–Dimitrovgrad vasútvonal korszerűsítési, felújítási és villamosítási munkálatai.

– A mintegy 268 euró értékű projektum magába foglalja a Niš körül lévő vasúti kerülővonalat, amelyre a polgárok évtizedek óta várnak – mondta Mihajlović.

Két vasúti átjáró sorompó nélkül, két baleset

Négy perc alatt két baleset is történt tegnap a hazai vasutakon, mindkét balesetben a gépkocsivezetők nem tartották tiszteletben a fénysorompó jelzéseit. Az első szerencsétlenség a Pancsova–Voljovica szakaszon történt, amely során két ember könnyebben megsérült. Pár perccel később a Kraljeva és Adrana közötti vasútszakaszon az utasokat szállító vonat egy kombiba ütközött. A balesetben senki sem sérült meg.