2024. március 19., kedd

Szép nagy karéj a Magyarok Kenyeréhez

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége idén is megszervezte a búzaadományok átvételét

A Magyarok Kenyere jótékonysági program keretei között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatja Magyarország határain innen és túl.

A vajdaságiak ezúttal is jelentős mennyiségű búzával járultak hozzá a Magyarok Kenyeréhez (Szögi Csaba felvétele)

A vajdaságiak ezúttal is jelentős mennyiségű búzával járultak hozzá a Magyarok Kenyeréhez (Szögi Csaba felvétele)

A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek az adományozóktól, majd a felajánlott gabona egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulóknak. Az Összeöntés Ünnepén a felajánlott adományok egy jelképes mennyiségét ünnepélyes keretek között egyesítik. Idén is augusztus 20-án, a Központi Kenyérünnep keretében áldják majd meg a magyarok kenyerét, amely a megőrölt búzából készült. A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján, az adományozási nap keretében osztják majd szét a rászorulók között.

„A gyermek mosolya többet ér minden pénznél.” Idén ezzel a mottóval szervezte meg a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a vajdasági termelők búzaadományainak átvételét, amelyre tegnap 8 és 13 óra között került sor a szervezet zentai irodájában. Ottjártunkkor Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke nagyon bizakodónak mutatkozott, hiszen az idei rossz termés ellenére 8 és 10 óra között máris tíz tonnánál több búza gyűlt össze. Összesen 15 tonna búza gyűlt össze, aminek kapcsán bátran kijelenthetjük, hogy a Vajdaság ezúttal is egy szép nagy karéjjal járul hozzá a Magyarok Kenyeréhez.

– A tavalyi évhez viszonyítva, ha a most eltelt két óra hosszát tekintjük, amely alatt több mint tíz tonna gabonát szállítottak le a termelők, ha így halad tovább, akkor biztosan túlszárnyaljuk a múlt évi mennyiséget. Ráadásul az aratás még korántsem ért véget, ezért néhány hét múlva újabb akciót fogunk szervezni, amikor mindazok adományait is átvesszük, akik nem tudták most elhozni azt. Tavaly több mint háromszáz termelő adott össze mintegy tizenöt tonnányi búzát. Mindenkitől egy zsák gabonát kérünk, hogy ennyivel járuljon hozzá az adományozáshoz. Kinek negyven, kinek hatvan kilót tartalmaz a magáé. Az összegyűjtött mennyiséget a valkaisori malomban fogjuk átváltani lisztre, majd a tavaly is kedvezményezett, gyermekekkel foglalkozó szervezetek fogják azt ezúttal is elkapni, mint például a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége, azok a kollégiumok, amelyek egész évben élelmezik a gyermekeket, valamint olyan intézmények, amelyek sérült gyermekekkel foglalkoznak. Külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy a legkisebb szervezeteknek is juttassunk ebből a mennyiségből. Az a búzamennyiség, amely itt, a Vajdaságban összegyűlik, zömmel helyben kerül felhasználásra, és csak kisebb mennyiséget, egyzsáknyi gabonát viszünk át Magyarországra, az Összeöntés Ünnepére – összegzett Nagy Miklós, a VASZ elnöke.

Ottjártunkkor futott be egy szép nagy mennyiségű adománnyal Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke is. Őt az idei termésről és a szervezetének a gyűjtésben való szerepéről kérdeztük.

Sóti Ferenc és Nagy Miklós a búza minőségét vizsgálja (Szögi Csaba felvétele)

Sóti Ferenc és Nagy Miklós a búza minőségét vizsgálja (Szögi Csaba felvétele)

– Ősszel úgyszólván a porba vetettük a búzát, aztán vártuk az esőt, ami nem nagyon akart megjönni. Így a gabona a tél folyamán leesett hó alatt kelt ki fokozatosan és igen gyengén. Ezután pedig az idő hol ilyen volt, hol olyan, továbbra sem volt elég nedvesség. Tavasszal, április végén, májusban kapott vizet a termés, de ekkor már késő volt, nem bokrosodott be a növény, ritka lett a vetés. Ráadásul a csapadék hatására a gyomok erőteljesen fejlődtek, legtöbb parcella begyomosodott, akár permetezték, akár nem. Valamilyen szinten minden termelő így járt az idén. Ez aztán kihatott a minőségi cséplésre is, sokszor a szem is benedvesedett, szárítani kellett. Röviden: nem igazán beszélhetünk jó búzatermésről az idén – fogalmazott Sóti Ferenc, hozzátéve, a Zentai Gazdakör hat-hét évvel ezelőtt kapcsolódott be a Magyarok Kenyere programba.

– A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével karöltve végeztük az itteni adománygyűjtést, csak a Zentai Gazdakör egyedül már első alkalommal ötszáz kilón felül gyűjtött. Rendszeresen jártunk az ezzel kapcsolatos rendezvényekre is, az összeöntésre, a kenyérnapokra. Az utóbbi években a szervezésben már nem veszünk részt, azt a VASZ teljes egészében magára vállalta, az adományozásba viszont továbbra is rendszeresen bekapcsolódunk. Ötszáz kiló és egy tonna közötti mennyiséget szoktunk összegyűjteni, köszönhetően annak, hogy a termelőink igen komolyan veszik ezt az akciót – magyarázta a Zentai Gazdakör elnöke.