2024. április 25., csütörtök

Béka a tintatartóban

Hatvanéves osztálytalálkozó Pacséron

Az általános iskolát 1959-ben végzett, 1944-es pacséri korosztály tartott találkozót a minap a falu csárdájában.

Az 1944-es pacséri korosztály hatvan éve fejezte be az általános iskolát (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az 1944-es pacséri korosztály hatvan éve fejezte be az általános iskolát (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az egykori diákok szeretettel emlékeztek meg elhunyt osztálytársaikról, alsós tanítójukról, Dormán Erzsébetről és osztályfőnökükről, Árt Ferencről. Többen is elmondták, hogy nagyon jó, összetartó csapatnak számítottak. Ezt bizonyítja az a történet is, amelyet Szeles Etelka kezdett el mesélni, majd egykori osztálytársai folytatták.

– Az egyik osztálytársunk talált az iskola udvarán egy békát, és – akkor úgy mondtuk – papírstanecliban bevitte az osztályba. Felmerült a kérdés, hogy hova is tegyük. És akkor jött az ötlet, hogy a béka a tintatartóba kapjon helyet – mesélte Etelka, majd hullámként érkeztek az emlékek a többiektől is. Természetesen az osztályban síri csend volt még akkor is, amikor a béka csendben elkezdte emelgetni a tintatartó tetejét. A nevetésbomba akkor robbanhatott, amikor szegény brekusz egy ugrással a naplón termett. Árt tanító bácsi haragjára többen is emlékeznek, de az a történelem homályába vész, hogy mi lett ennek következtében az osztály „jutalma”.

A faluban élő öregdiákok mellett érkeztek Topolyáról, Szabadkáról, Palicsról, Adáról is a találkozóra. Voltak olyanok is, akik egészségi okokból vagy a nagy távolság miatt Ausztráliából és az USA-ból nem jutottak haza szülőfalujukba a jeles alkalomra.