2024. április 25., csütörtök

Újból belevágnak

Sikeresen zárult Torda IPA pályázata Balástyával

Tavaly december 31-én lejárt a helyi járulék a bánáti Tordán, a meghosszabbításáról pedig a Helyi Közösség Tanácsa (egyelőre) lemondott, mivel a járulék megfizettetése az elmúlt években mind nehezebbé vált. Ehelyett a pályázatírások felé fordultak. Ugyanis az új helyzet gondot okoz az egyesületek, szervezetek számára, hiszen eddig a helyi járulékból befolyt összegnek nagy részét a működésükre és a különböző programjaikra osztották szét. Ugyanakkor a falu nem akar lemondani hagyományos rendezvényeiről sem, hiszen sokan ezek miatt az események miatt látogatnak el a faluba.

Torda napjainkban (Fotó: Kecskés István)

Torda napjainkban (Fotó: Kecskés István)

Dobai János: Élni kell a pályázati lehetőségekkel (Fotó: Kecskés István)

Dobai János: Élni kell a pályázati lehetőségekkel (Fotó: Kecskés István)

Két évvel ezelőtt Bégaszentgyörgy és a romániai Újszentes határon átnyúló pályázatának Torda is részese volt. A magyarországi Balástyával való közös pályázatuk volt az első, amit a két testvértelepülés önállóan vezetett le.

– Az első sikeres pályázat mindenképpen egy új tapasztalat volt mindannyiunk számára. Két évvel ezelőtt fogtunk hozzá a pályázati dokumentáció elkészítéséhez. A Csongrád megyei Balástya vállalta, hogy a 100 ezer eurós összértékű pályázatban vezető partner legyen. A ránk tartozó 30 ezer euróból ötezer volt az önrész, amit tartományi támogatásból biztosítottunk. A projektum megvalósítása tavaly augusztusban kezdődött és az idén, július végével zárul. A projektum célja elsősorban az volt, hogy azokat az értékeinket, kultúránkat, hagyományainkat, amelyek léteznek Tordán és Balástyán is, közelebb hozzuk egymáshoz és továbbadjuk a fiataljainknak. Valójában mi nem találtunk ki semmi újat, hanem azt, amit már eddig is csináltunk a különböző rendezvényeinken keresztül, mint amilyen a Kukoricafesztivál, a Tini-fesztivál, a Tordai Művelődési Napok, a Falunap, megpróbáltunk új tartalmakkal bővíteni. Ilyen volt például egy kispályás labdarúgótorna. Úgy gondolom, hogy ez a projektum sikeres volt, függetlenül attól, hogy voltak problémák és nehézségek, hiszen első alkalommal voltunk részesei egy ilyen pályázatnak. Nemcsak, hogy sikerült a korábbiaktól sokkal könnyebben kifinaszírozni ezeket a rendezvényeinket, hanem sikerült a két települést még közelebb hozni egymáshoz, annak ellenére, hogy a kapcsolatunk már több mint egy évtizede tart – hallottuk Dobai Jánostól, Torda Helyi Közösség elnökétől.

A tordaiak – kellő pályázati tapasztalattal felvértezve – máris készülnek egy újabb határon átnyúló IPA projektum megpályázására. Partnerük ezúttal a magyarországi Tiszaalpár lesz.