2024. április 19., péntek

Útnak indul a rockopera

Esztergomban lesz a Zenta, 1697 rockopera magyarországi bemutatója

Augusztus közepén az Esztergomi Bazilika előtt mutatja be a Zentai Magyar Kamaraszínház és koprodukciós partnere, a Soproni Petőfi Színház a Szarka Gyula és Szálinger Balázs nevével fémjelzett Zenta, 1697 című rockoperát. A magyarországi bemutatóról, az ezt követő előadásokról és a színészek munkájáról Wischer Johannt, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatóját kérdeztük.

Mikor lesz az esztergomi előadás?

– Idén Esztergomban, a bazilika előtt két szabadtéri színházi előadás lesz látható. Az egyik a Csíksomlyói passió, amit Vidnyánszky Attila rendezett, a másik pedig a Zenta, 1697 című rockopera, amit a soproni színházzal közösen készítettünk. Az előadás augusztus 14-én 21 órakor kezdődik. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk, de a férőhelyek száma korlátozott, ezért azt javasoljuk, hogy aki szeretné megnézni az előadást, időben érjen oda.

Hogyan készülnek a színészek a bemutatóra?

– Augusztus 1-jén megyünk Sopronba, ahol 12-éig próbálunk. Tehát az előadást továbbpróbáljuk, nagyon picit alakítunk is rajta, hozzá kell alakítani a térhez. Nemcsak a bazilika előtti térhez, hanem a Soproni Petőfi Színházban rendelkezésünkre álló térhez is, hiszen az elkövetkező évadban több mint harminc alkalommal fogjuk ott játszani az előadást.

A magyarországi bemutatót követően hol lesz még látható az előadás?

– Dunaszerdahelyen augusztus 20-án mutatjuk be a darabot. Dunaszerdahely Zenta testvérvárosa, voltunk már nálunk sajtótájékoztatón, ahol nagyon szépen fogadtak bennünket. Augusztus 20-án mindig bemutatnak egy előadást, az idén a miénkre esett a választás. Mint már említettem, a következő évadban Sopronban játszunk. Ez a Lázár Ervin Program keretében valósul meg. Ennek a programnak a lényege, hogy évente egyszer minden gyerek ingyen eljuthasson színházba. A következő nyárra Gyulára és Szarvasra van meghívásunk, ezeken a helyeken biztosan játszani fogjuk az előadást. Vajdasági előadások egyelőre nincsenek tervben, de meglátjuk, mit hoz a jövő.

Igényel valamiféle speciális fölkészülést a színészek részéről az, hogy az előadást Magyarországon játsszák?

– Nem, mivel a Kárpát-medence, Bécstől Brassóig, egy kultúrkört ölel fel a száz évvel ezelőtti határmódosítások ellenére. Itt nincsenek különbségek a közönség szempontjából sem. Csak a kellékek és a díszlet határátkelőkön való szállítása okozhat problémákat, amiket próbálunk folyamatosan megoldani.

A Zentai Magyar Kamaraszínház következő évadjának programjáról az igazgató elmondta, hogy szeptemberben és októberben tantermi produkcióval járják majd a Délvidéket, majd október 20-án mutatják be Hubay Miklós Római karnevál című művét Pataki Andrásnak, a Soproni Petőfi Színház főrendezőjének a rendezésében. Az előadás a soproni, a zentai, valamint a marosvásárhelyi Spectrum Színház hármas koprodukciójában jön létre, és a zentai bemutatót követően Marosvásárhelyen és Sopronban is játszani fogják. November végén mutatják be Goldoni Mirandolináját, az előadás rendezője Mészáros Tibor lesz. Jövő februárban pedig ismét megszervezik a Teátrum Neked! fesztivált, amelynek keretén belül bemutatják a Crnkovity Gabriella által rendezett, gyerekeknek szóló előadásukat, A három aranygyűrű című magyar népmesét.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a zentai színészek nemcsak színházi produkciókat készítenek, hiszen a közelmúltban egy rádiójátékot is fölvettek, ami a Kossuth rádióban volt hallható:

– Baráth Katalin kanizsai származású írónő egy pályázatra készített, Ida és az aranygyapjú című, rádióra írt krimijét vettük föl. Kapva kapunk az ehhez hasonló alkalmakon, amikor lehetőségünk nyílik kipróbálni magunkat a színpadon túl is. Ez a színészeknek nagyon jó föladat. A rádióban másként kell megszólalni, minden szóvégre jobban oda kell figyelni, ez egy másik szakma. Ezért nagy örömmel mondtunk igent az írónő felkérésére. Nem ez az első közös munkánk, néhány évvel ezelőtt az írónő egy másik rádiódrámáját is mi vettük föl.