2024. április 25., csütörtök

Szombaton kezdődik a filmfesztivál

Idén is több helyszínen lesznek vetítések Szabadkán és Palicson egyaránt

Az Európai Filmek palicsi Fesztiválja szombaton kezdődik, vasárnaptól pedig több helyszínen tartanak majd vetítéseket. A rendezvény központja ezúttal is Palics, itt kerül majd sor a megnyitóra is, 21 órakor a nyári szabadtéri színpadon, azután pedig a nyitófilmet, a Cannes-ban díjazott, Pedro Almodóvar rendezésében készült Fájdalom és dicsőség című filmalkotást tekinthetik meg az érdeklődők. A fesztivál idején itt lehet majd kísérni a fő versenyprogramot, naponta két filmet vetítenek, 21 és 23 órától. Erre a programrészre szükséges napi jegyet váltani, amelynek ára 300 dinár. A versenyprogram csütörtökig tart, a fesztivált pedig pénteken 21 órától a szintén Cannes-ban díjban részesült, belga–francia koprodukcióban készült, A fiatal Ahmed című film zárja, amelyet a nyitófilmhez hasonlóan versenyen kívül vetítenek. Ezúttal tehát tíz film verseng majd az Arany Torony-fődíjért.

Palicson az Abbázia moziban is lesznek vetítések. A Párhuzamok és ütközések programrész filmjeit 17 és 19 órától vetítik. Az első film a Milorad Krstić rendezésében készült Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs mozifilm lesz, amelyet vasárnap tekinthetnek meg az érdeklődők. Mivel ez a programrész is versenyjellegű, itt is jegyet kell váltani, ez esetben a napijegy ára 200 dinár. Szintén az Abbázia moziban, vasárnap, hétfőn és kedden, 21 órától vetítik az idei Underground Spirit-díjas Jean-Charles Hue francia filmrendező filmjeit. Szerdán ugyanebben az időpontban a The Love Europe Project keretében kilenc filmet tekinthetünk meg. A projektum filmjei az európai hétköznapokat hivatottak bemutatni. Csütörtökön szintén 21 órától a Matthew Jones rendezésében készült The Man from Mo'Wax című dokumentumfilmet vetítik. A filmalkotás James Lavelle, ismert angol elektronikus zenei előadóról szól. A fesztivál vendégei lesznek a rendező és James Lavelle is, utóbbi másnap, pénteken a Summer 3P fesztiválon fel is lép. Ugyancsak az Abbáziában, de a szabadtéren, a fiatal európai alkotók filmjei vetítik. Ennek keretében rövidfilmeket nézhetnek a filmkedvelők 22 órától. Kedden például az (S8) spanyol kísérleti filmek fesztiváljának programjából láthatunk egy válogatást. Az Abbázia moziban nappal is lesznek vetítések, szerdán, csütörtökön és pénteken 13 órától a Short Matters programrészben az Európai Filmakadémia tavaly díjra jelölt rövid filmalkotásaiból tekinthetünk meg egy válogatást. A palicsi filmfesztivált szervező Szabadegyetem és a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál között az elmúlt időszakban együttműködésre került sor, a Filmy projektum keretében. Ennek eredményeképp vasárnap 14 órától szerbiai és magyarországi hallgatók által készített közös alkotást vetítenek, vasárnaptól szerdáig 15 órától pedig válogatást láthatunk a szegedi fesztivál filmjeiből.

Szabadkán is lesznek vetítések. A Lifka Sándor Art moziban, vasárnaptól péntekig 17 órától az idén fókuszban levő görög filmalkotásokat lehet majd megtekinteni, ugyanitt 19 órától pedig új európai dokumentumfilmeket. A Szabadegyetem Eurocinema mozijában szintén vasárnaptól péntekig 17 órától új magyar filmeket nézhetünk, ugyanitt 19 órától az európai kinematográfia nagyjait bemutató programrész filmjeit vetítik (jegyár 200 dinár), ugyancsak a Szabadegyetemen, viszont a filmklubban pedig az Eco Dox programrészt lehet majd kísérni a fesztivál idején 17.30-tól.

Az idei fesztiválnak is lesznek kísérőrendezvényei, tanácskozások, kiállítások, filmes műhelymunkák és zenei programok is várják az érdeklődőket. Az Abbázia moziban 23 órától jazz és népzenében gyökerező együttesek koncertjeire kerül sor, vasárnap fellép az Ethnokor.