2024. április 19., péntek

Jól érzik Vajdaságban magukat a német cégek

A tartomány arra törekszik, hogy megfelelő üzleti légkört tartson fenn az új beruházások érdekében

El szeretnék mélyíteni a meglévő jó kapcsolatokat és még több közös tevékenységet kívánnak megvalósítani a vajdasági parlament és Németország belgrádi nagykövetségének tisztségviselői. A német nagykövetség munkatársait tegnap fogadta Újvidéken, a tartományi képviselőházban Pásztor István házelnök. A Thomas Schieb nagykövettel folytatott megbeszélésen elhangzott, hogy az együttműködés eddigi tapasztalatai jók a két intézmény között, Vajdaság több német tartománnyal ápol közeli baráti kapcsolatokat, s Szerbia és Németország között is szoros együttműködés alakult ki az elmúlt időszakban, így a körülmények megfelelőek a kapcsolatok további fejlesztésére. Beszéltek a Vajdaságban élő német nemzeti közösség szerepéről is, megállapították, hogy az nagyban hozzájárul a tartományon belül a nemzetiségek közötti jó viszonyokhoz, kultúrájával pedig még színesebbé teszi a többnemzetiségű Vajdaságot.

A beszélgetőpartnerek a kooperáció jó példájaként említették a Vajdaság és a német Baden-Württemberg közötti erős szálakat, de arról is szóltak, hogy a Vajdaságban működő németországi vállalatok jelentős részt vállalnak az itteni gazdasági helyzet javításában, sok embernek adnak munkát.

– Rendkívül fontos számunkra az, hogy a német vállalatok megfelelő üzleti légkörben működjenek Vajdaságban. Úgy véljük, ezek a cégek voltaképpen országunk legjobb nagyköveteinek számítanak, hiszen jó véleményt mondanak rólunk, ezzel pedig újabb beruházásokat hoznak ide – fogalmazott Pásztor.

Schieb örömmel nyugtázta, hogy Vajdaság, azon belül pedig elsősorban Újvidék, az elmúlt időszakban a fejlett technológiákkal foglalkozó német cégek közkedvelt befektetési célpontjává vált. Ugyanakkor támogatásáról biztosította Szerbia európai uniós csatlakozását is.