2024. április 16., kedd

Őszre megépül a 10-es korridor keleti ága

A Grdelica-szorosnál szerzett tapasztalatokat már itt is hasznosítania kell a kivitelezőnek

Ismét a 10-es közúti folyosón zajló munkálatok előrehaladását ellenőrzi a terepen korábbi bejelentéséhez híven Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter. Miután az Észak-Macedónia felé vezető szakaszt átadták, már csak a bolgár határ felé vezető szakaszt kell befejezni, annak is mindössze egy százalékát. A munkálatok gyorsaságával azonban nem volt elégedett a miniszter, így megint ideiglenesen a közelbe költözött, hogy napi rendszerességgel győződjön meg róla, halad-e a munka. Mint ma elmondta, a 10-es korridor keleti ágát (ha minden a tervek szerint halad) ősszel átadják a forgalomnak. Bela Palankán nyilatkozott a médiának, s úgy vélekedett, hogy a Bulgária irányába vezető szakasz is rendkívül fontos, hiszen tranzitnak számít Törökország felé. Emlékeztetett, hogy a terepszemlék a Grdelica-szoroson átvezető autóút felépítését is elősegítették, az átadott szakaszon azóta már félmillió gépjármű haladt át.

Szombat estig marad a terepen a miniszter a projektumban érintett állami vállalatok képviselőivel (Fotó: Beta)

Szombat estig marad a terepen a miniszter a projektumban érintett állami vállalatok képviselőivel (Fotó: Beta)

A Bulgária felé haladó rész egy százaléka azért számít kritikusnak, mert nehéz terepviszonyok, hegységek, s gyakori földcsuszamlások hátráltatják a munkát.

– A veszélyforrásokat el kell hárítani, a munkálatokat el kell végezni. Láthatjuk, hogy a befejezett autóutak nemcsak a közlekedésnek, hanem általában véve a gazdaságnak is jót tesznek. Pirotban az elmúlt időszakban folyamatosan teltház van a kávézókban és éttermekben, többen utaznak errefelé, jelentős haszonra tesz szert a vendéglátás is – vélekedett Zorana Mihajlović.

Bejelentette, hogy megvizsgálják, hogyan végzik a rájuk bízott munkát a kivitelezők, de meghallgatják az önkormányzat esetleges panaszait is. A terepszemléken a tárcavezetőhöz csatlakozik Dubravka Nègre, az Európai Beruházási Bank (EIB) nyugat-balkáni igazgatója, valamint Stephen Ndegwa, a Világbank szerbiai vezetője és Roszen Zselyazkov bolgár közlekedési, távközlési és információs technológiaügyi miniszter is.

A korridor keleti ágán még egy 12,3 kilométer hosszúságú részt kell befejezni Bancarevo és Crvena Reka között. A boszniai szerb Integral Inženjering egy támasztófalat épít majd a hegy oldalára, ahogyan azt Grdelicánál is tette az első kivitelező sikertelen próbálkozásait követően – erről már Aleksandar Senić, a Szerbiai Korridorok közvállalat építési igazgatója számolt be. A 10-es közúti folyosó keleti ágának kiépítése összesen 485 millió euróba kerül, 87 kilométeres a szakasz, 87 hidat, öt bekötőutat, öt alagutat építenek. A munka oroszlánrésze befejeződött, az alagutak is megvannak, felszerelték azokat, most a biztonsági ellenőrzést végzik.

Más beruházásokról is szó esett tegnap. Még az idén nekilátnak a Morava menti korridor építésének, a Racsa és Kuzmin közötti, valamint a Ruma–Šabac–Loznica szakasz megvalósításának, jövőre elkezdik építeni a Niš–Merdare–Pristina vonalat is.