2024. március 28., csütörtök

Tizenkét év a gyilkos szerzetesnek

Újra elítélték a Taton-gyilkosság egyik fő vádlottját

Már a harmadik bírósági ítélet született meg tegnap Dejan Puzigaća ellen Brice Taton francia szurkoló belgrádi meggyilkolásának ügyében: a Felső Bíróság tizenkét év szabadságvesztést mondott ki a szerb férfi ellen, de az ügyészségnek és a védőügyvédeknek is jogukban áll még fellebbezni. Az eddigiekben háromszor kellett újratárgyalni az ügyet, a legutóbb a Fellebbviteli Bíróság döntése alapján.

Puzigaća ügyvédei az ítélethirdetést követően úgy nyilatkoztak, hogy a védelem „ebben a pillanatban” nem bizonyult sikeresnek. Hozzátették viszont, hogy szerintük a bíróságnak sem sikerült individuálissá tennie Puzigaća bűnösségét a gyilkosság elkövetése kapcsán, súlyos gyilkosságot nem lehet „esetlegesen” előre megfontolt szándékkal elkövetni, értékelték.

Brice Tatont 2009. szeptember 17-én, a Partizan és Toulouse közötti labdarúgó-mérkőzés napján verte össze egy hazai futballhuligánokból verbuválódott csoport, amelynek élén a rendőrségi nyomozás eredménye szerint Dejan Puzigaća és Đorđe Prelić állt. A Partizan labdarúgóklub különböző szurkolócsoportjainak tagjaiból álló csoport több irányból közelítette meg az Obilić körúti Irish Pub kávézót, maszkokat húztak, és fáklyákkal, botokkal, üvegekkel támadtak az ott üldögélő francia szurkolókra. Tatont magukkal vonszolták, közben ütlegelték, eltörték az arccsontját és a koponyacsontját, gerinc- és mellkassérüléseket okoztak a fiatalembernek, majd ledobták egy 4,28 méter magas lépcsőről. Tizenkét nap múlva Taton belehalt sérüléseibe.

Prelić a bűncselekményt követően megszökött az országból. Távollétében a belgrádi Felső Bíróság 2011-ben első fokon minősített gyilkosság elkövetése miatt 35 évre ítélte, majd a Fellebbviteli Bíróság 15 évre csökkentette büntetését. A férfi később Spanyolországban rendőrkézre került, 2014-ben szolgáltatták ki Szerbiának. Ügyét újratárgyalták, s 10 évet kapott.

Puzigaća szintén megszökött az eset után és egy orosz kolostorba vonult Thaiföldön. A kolostorban a Sava nevet kapta, ezen a néven is gyakran emlegetik. Szerzetesruhában jár a tárgyalásokra. 2015-ben Görögországban tartóztatták le.

A Taton-ügyben további tizenkét személyt ítéltek el, közülük egyesek már letöltötték a büntetésüket, másokat feltételesen szabadlábra helyeztek.