2024. április 25., csütörtök

Minden új piaci lehetőség aranyat ér

Vajdasági Gazdasági Kamara és a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség együttműködési szerződést kötött

Megállapodási szerződést írt alá tegnap Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke és Radoslav Jovanov, a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség elnöke. A folyamatos együttműködésről szóló szerződéskötést a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság is támogatásáról biztosította.

– A mezőgazdaság az egyik legfontosabb ágazat Vajdaságban, ezért sokat dolgozunk a mezőgazdasági termelés fejlesztésén. A mai megállapodással egyfajta szinergiát hozunk létre e három fontos intézmény között, hiszen csupán közös munka révén jöhet létre a vállalkozók és a termelők nagy hálózata – mondta Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke. Hozzátette, hogy az idén a mezőgazdasági termelés rendkívül jó eredményeket mutat. Az első öt hónapban 841 millió euró értékű volt a külföldi árucsere-forgalom, amely 33 százalékkal több, mint tavaly. Kiemelte, hogy a kiviteli termékek közül a gabonafélék vezetnek, amelyekből 37 százalékkal többet sikerült kivitel útján értékesíteni, mint a tavalyi évben.

Rendkívül fontos az új piaci lehetőségek megteremtése, mondta a szerződéskötéskor Vuk Radojević mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási tartományi titkár.

– A Mezőgazdasági Minisztérium mindent megtesz annak érdekébe, hogy újra felélesszük azokat a kiviteli lehetőségeket, amelyeket az utóbbi időszakban elhanyagolt Szerbia. Hiszen minden egyes újabb külföldi piaci lehetőség aranyat ér az ország számára. Hamarosan sikerül újraindítani a marhahús exportját Törökországba, amely jelentős a hazai gazdák szempontjából – mondta Vuk Radojević.

Radoslav Jovanov, a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség elnöke közzétette, hogy a termelők többsége az utóbbi időben a zöldség- és a gyümölcstermesztésre összpontosít.

– A kínai, oroszországi, marokkói, egyiptomi és további kiviteli lehetőségek kiaknázása szerepel a célok között. Másik fontos cél, lehetővé tenni a szövetkezeti tagok számára, hogy minél hatékonyabban megbirkózzanak a tisztességtelen versenytársakkal, vagyis az árnyékgazdaság akadályaival, amelyet szintén célravezetőbben tudunk megoldani közös erővel – ecsetelte Radoslav Jovanov.

A tartományi titkárság 2017 óta folyamatos intézkedéseket tesz a szövetkezetek fejlődése érdekében.

– A következő napokban 50 millió dinár értékű pályázatot hirdetünk meg a mezőgazdasági szövetkezetek részére. Támogatjuk az újabb felszerelések és berendezések vásárlását, valamint az elsődleges mezőgazdasági termeléshez szükséges eszközök beszerzését – mondta Vuk Radojević a tegnap megtartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy a Vajdasági Szövetkezeti Szövetséggel és a tartományi oktatási titkársággal történő közreműködés révén a mezőgazdasági középiskolákba új tantárgyat vezettek be, amely a mezőgazdasági szövetkezetek jelentőségét hirdeti. Hozzátette, hogy rendkívül fontos, hogy a fiatalok idejében felismerjék a társulások fontosságát, mivel ez az egyetlen járható, sikeres út ahhoz, hogy a kis- és középtermelők versenyképesek tudjanak maradni.