2024. április 26., péntek

Svédországi jutalomkirándulás

Topolyai gimnazisták a Wallenberg nyomán elnevezésű verseny győzteseiként jutottak el Stockholmba

Mint arról az év elején hírt adtunk, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola Nagy Evelin, Huszár Márta és Tóth Ede összetételű csapata első lett a Raoul Wallenberg svéd diplomata embermentőről elnevezett vetélkedőn, melynek döntőjét Budapesten tartották.

A vetélkedő egyfajta interaktív elmélkedés, amelynek legfontosabb alapköve a kommunikáció. A versenyzők különböző feladatok és szempontok alapján körbejárják a toleranciával, embermentéssel, idegengyűlölettel, rasszizmussal, kitelepítéssel és a romák, zsidók helyzetével kapcsolatos fontos kérdéseket. A Wallenberg nyomán elnevezésű középiskolai versenyen a topolyai diákok már tavaly is részt vettek, akkor a kötelező feladatokon kívül a helyi zsidóság történetével foglalkoztak, és a hatodik helyen végeztek. Mivel csak néhány pont választotta el őket a dobogós helyezéstől, úgy döntöttek, hogy folytatják a versenyzést. Történelemtanáruk, Miloš Vuleković vezetésével az idén a szabadkai zsidóság történelme és neves személyei után kutattak, ezt a verseny szabályai szerint a Facebookon is folyamatosan bemutatták. Egyedüli határon túli csapatként jutottak a tíz legjobb csapat közé. A budapesti döntőn is több feladat várt rájuk: számos tesztkérdésre kellett válaszolniuk, és prezentációt is kellett készíteniük. A szoros versenyben ők szerezték meg a legtöbb pontot, így a vetélkedő győzteseként egy négynapos stockholmi utazást nyertek, melyre tanáruk kísérte el őket. Júniusban került sor a jutalomutazásra, melyről szép élményekkel tértek haza, a napokban erről kérdeztük a fiatalokat.

Elmondták, már a repülőút is élmény volt, hiszen először repültek, de a svédországi benyomások is pozitívak, valójában ezzel tettek pontot egy kitartó, hosszú kutatómunka végére.

Az utazás fénypontja a svédországi magyar nagykövetségen szervezett fogadás volt, de utazgattak a svéd főváros területén a metrón, kiállításokat néztek meg, többek között az Eurovízió helyszínén is jártak, az Ericsson Globe Svédország nemzeti beltéri arénájában, Stockholm Johanneshov városrészében. Az Ericsson Globe jelenleg a világ legnagyobb félgömb alakú építménye.
A magyar nagykövetségen szervezett fogadáson jelen volt az izraeli, a magyar, a szerb, az osztrák nagykövet, valamint holokauszt-túlélők is. A topolyai diákok egy 15 perces prezentáció során mutatkoztak be, illetve mutatták be kutatásuk eredményét angol nyelven. Ezt követően a holokauszt-túlélőkkel beszélgettek, majd állófogadás következett.

– Sok fontos ember előtt mutatkozhattunk be, nem gondoltam volna, hogy ilyesmire sor kerülhet. Fantasztikus volt minden. A város nagyon szép, nem nagy város. Jó benyomást tett ránk, az étel is nagyon tetszett. Sajnos az időjárás nem kedvezett, hideg volt. Diákokkal nem találkoztunk, mert éppen ballagási időszakban voltunk ott – mondta Ede.

– Csöndes a város, az emberek is csöndesek, ami még tetszett, hogy rengeteg a zöldfelület, nincs tömeg, mint ahogyan képzeltük volna Svédország fővárosában – foglalta össze Márta.

– Nekem is nagyon tetszett Stockholm, ahol két idős hölgy vezetett körbe bennünket. Nagyon sokáig volt világos, és korán volt a napkelte, ezért nem igazán tudtunk aludni. Fura volt az is, hogy a bankkártya szinte teljesen felváltotta a készpénzt, volt olyan múzeum, ahol a sorban állást követően sajnos nem tudtunk jegyet venni, mert nem volt bankkártyánk – emlékezett Evelin.

A sikeres topolyai gimnazisták végül elmondták, hogy egy igazi kaland volt ez az időszak az életünkben, és sok felhasználható tudással gazdagodtak a többfordulós versenynek köszönhetően. Még az is lehet, hogy őszre újra indulnak a megmérettetésen.