2024. április 20., szombat

A bronzba öntött Tisza

Ada újabb szoborral gazdagodott Nikola Dragin fiatal helyi szobrász munkájának köszönhetően

Ada község napja alkalmából Adán az I. helyi közösség épülete előtt felavatták a fiatal helyi szobrász, Nikola Dragin szobrát, amely a Tiszát és az élővilágát ábrázolja. A község önkormányzata és az I. helyi közösség állíttatta a szobrot, amelyet Bilicki Zoltán polgármester és Sáfrány Ágnes tanácselnök leplezett le. Így Ada újabb köztéri szoborral gazdagodott, amelynek keletkezéstörténetéről Nikola Dragin elmondta, hogy felkérésre készült, és ez az első köztéri műve.

Az i ú adai szobrász, Nikola Dragin az első köztéri alkotásával (Csincsik Zsolt felvétele)

Az i ú adai szobrász, Nikola Dragin az első köztéri alkotásával (Csincsik Zsolt felvétele)

– A bronzszobor a folyónkat, a Tiszát és a benne lévő halakat ábrázolja, amelyeket lassan a kihalás veszélye fenyeget, ezért amennyire csak tudjuk, jó lenne megőrizni és megvédeni őket. A szobor részét képező harcsa, kecsege és ponty az a három halfajta, amelyek a leginkább jellemzőek a Tiszára. Ezek a halfajták ábrázolják legjobban és leghatásosabban a Tiszát, ezért választottam éppen ezeket a halakat – közölte Nikola Dragin.

Barna Kolozsi Valéria szobrászművész, az adai Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója méltatásában harmonikus képzőművészeti kompozíciónak nevezte a Tiszát ábrázoló szobrot.

– A szobron a képzőművészeti alkotóelemek harmóniája tűnik szembe, a megmunkált anyag kifinomult érzékkel megalkotott felületeivel. Éles szögek, goromba ellentétek nélkül, mégis olyan dinamikus formák jöttek létre, amelyek egymással átszövődve újabb harmóniát alkotnak. A szobrot alkotó motívumok harmóniája sem maradt ki, ezek a halak és a hullámok. A bronzöntvény természetes patinája is szép összhangot alkot a Tisza vizének természetes színvilágával. A folyó az élőlények puha fészkeként jelenik meg, a hullámok enyhe ritmusát követve. A hullámok különös érzelmekkel simulnak a halak köré, egy bizalomteljes egészet alkotva, megnyugtató érzést váltva ki, és bizonyítva, hogy a különbözőségek is stabil egységet tudnak létrehozni. Természetes vonzóerő alakul ki, mint amikor a gyermek az anyja karjába simul. A folyók jóindulatúak a saját élővilágukkal és környezetükkel szemben. A Tisza is ilyen, enyhe kanyarjaival puhán simult a partokhoz és a part menti településekhez, egyebek között Adánál is – értékelte a művet Barna Kolozsi Valéria szobrászművész.

A szobrot Bilicki Zoltán és Sáfrány Ágnes leplezte le (Csincsik Zsolt felvétele)

A szobrot Bilicki Zoltán és Sáfrány Ágnes leplezte le (Csincsik Zsolt felvétele)

A huszonhét éves Nikola Dragin az újvidéki Művészeti Akadémia szobrászat szakán végzett Borislava Nedeljković Prodanović osztályában. Az ifjú művész az elmúlt öt évben már kiállított a Vajdasági Modern Művészetek Múzeumában, Rajko Mamužić kiállításán, készített installációkat az Exitre, és kiállított egy grafikai és rajztárlaton is Kosovska Mitrovicán. A jövőbeli terveiről elmondta, hogy szeretné folytatni az akadémián a mesterképzést, valamint megpróbálkozik a 3D-s számítógépes grafikával is.