2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Főszerepben az oldalszél

Az első hosszú hét egyik legnyugodtabb etapjának ígérkezett a tegnapi nap a francia körversenyen, az Albiba tartó, jócskán 200 kilométer feletti útvonalon néhány alacsonyabb kategóriás emelkedőn kellett átmenni. Hatan szöktek, az eritreai Berhane, a dán Würtz, a francia Gallopin és Turgis, a svájci Schär és a norvég Eiking. A bolyt a főcsoport végig rövid pórázon tartotta, legfeljebb 3-4 perc volt az előnye.

A sors azonban, úgy tűnik, idén kevés „pihenést” engedélyez a versenyzőknek, az utolsó negyven kilométeren belül ugyanis erős oldalszél fújt be, s az ezt kihasználó, legerősebb csapatok – Ineos és Quick-Step – több részre cincálták szét a mezőnyt, a szökevényeket pedig kíméletlenül bedarálták. A nagy nevek közül Pinot, Urán, Fuglsang és Porte, valamint a fehér trikós Ciccone és Landa került nehéz helyzetbe, előbbiek a második, utóbbiak a harmadik sorban ragadtak.

A szakaszt mezőnyhajrából Van Aert nyerte Viviani előtt, az összetettben Alaphilippe megőrizte a sárgát, Thomas és Bernal pedig felkapaszkodott a pillanatnyi dobogóra. Pinot-ék és Landáék is két perc körüli hátrányt kaptak.

Ma az első pihenőnapot tölti a mezőny Albi városában.

Végeredmény, 10. szakasz (Saint-Flour–Albi, 217,5 km): Wout van Aert 4:49:39 óra, Elia Viviani, Caleb Ewan, Michael Matthews, Peter Sagan a. i. stb. Az összetett állása (még 11 szakasz van hátra): Julian Alaphilippe 43:27:15 óra, Geraint Thomas +1:12, Egan Bernal +1:16, Steven Kruijswijk +1:27, Emanuel Buchmann +1:45 perc stb.