2024. április 19., péntek

A Trezor a fő versenyprogramban

Idén is vetítenek kiemelkedő magyar filmeket a palicsi filmfesztiválon, ahol az egyik zsűritag Béres Márta lesz

Szombaton kezdődik az Európai Filmek 26. palicsi Fesztiválja. Az ünnepi megnyitót követően a palicsi nyári szabadtéri színpadon a közönség 21 órától a Cannes-ban díjazott Pedro Almodóvar rendezésében készült Fájdalom és dicsőség című filmet tekintheti meg. Vasárnaptól ugyanitt lehet majd kísérni a főversenyprogramot, jövő csütörtökig naponta két filmet vetítenek 21 és 23 órától. Nenad Dukić szelektor szerint e programrész idén is az európai filmek sokrétűségét hivatott bemutatni. Versenyben láthatjuk szerdán 21 órától Bergendy Péter rendezésében – Anger Zsolt, Scherer Péter, Tasnádi Bence, Hámori Gabriella főszereplésével – készült Trezor című filmet, csütörtökön pedig az Ajvar című szerbiai-montenegrói koprodukciós filmalkotást is. A főversenyprogram zsűrijét idén Lawrence Tooley texasi születésű, a tanulmányait Európában folytató filmrendező, Béres Márta színművész, Aleš Pavlin szlovén filmproducer, Syllas Tzoumerkas görög filmrendező és forgatókönyvíró, valamint Tom Burke angol színész alkotja.

A szintén versenyprogramnak számító Párhuzamok és ütközések programrész ezúttal is a kelet- és közép európai alkotásokra fókuszál. Idén tizenhárom filmet sorakoztat fel, amelyek közül három rövidfilm. A filmek vetítésére Palicson az Abbázia moziban kerül sor. Ebben a programészben vasárnap 17 órától a Milorad Krstić rendezésében készült Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmet vetítik.

A palicsi filmfesztivál idején ezúttal is betekintést nyerhetünk az új magyar filmtermésbe. A minden évben nagy népszerűségnek örvendő Új magyar filmek programrészt vasárnaptól vetítik a Szabadka központjában található Szabadegyetem Eurocinema mozijában. A vetítésekre 17 órától kerül sor. Az érdeklődők idén a Rossz dalok (rendező: Reisz Gábor), a Vándorszínészek (rendező: Sándor Pál), az És a halottak újra énekelnek (rendező: Elek Judit), Az Úr hangja (rendező: Pálfi György), valamint a Bartók (rendező: Sipos József) című filmalkotásokat tekinthetik meg, a fesztivál utolsó napján pedig három rövidfilmet, ezek az Ahogy eddig (rendező: Moldvai Katalin), a Gyufaszálak (rendező: M. Tóth Géza) és a Ketten (rendező: Dobray György).

A palicsi filmfesztiválon idén az eddigieknél is nagyobb figyelem irányul a dokumentumfilmekre. Az Eco Dox programrész ezúttal is a környezetvédelemre összpontosító dokumentarista alkotásokat vonultatja fel. Ezeket vasárnaptól a jövő hét péntekéig, 17.30-tól a Szabadegyetem filmklubjában vetítik, tehát Szabadkán lesznek láthatók. Az idei fesztivál egyik újdonsága, hogy a programkínálat az új európai dokumentumfilmeket bemutató programrésszel bővült. Ennek keretében a fesztivál ideje alatt öt filmet tekinthetnek meg a nézők, a vetítések 19 órától a Lifka Sándor Art Moziban zajlanak vasárnaptól kezdve. Mindkét programrész szelektora Igor Toholj. Az idei másik újdonság az európai kinematográfia nagyjait bemutató programrész, amely keretében a nézők Danny Boyle, François Ozon, Emir Kusturica, Pedro Almodóvar és Ken Loach alkotásait tekinthetik meg vasárnaptól 19 órai kezdettel a szabadkai Eurocinemában.

 A jegyek ára hasonlóan alakul, mint tavaly. A főversenyprogram esetében, a két film megtekintését magába foglaló napijegy ára 300 dinár, és a palicsi nyári színpad pénztáránál válthatók a fesztivál idején minden nap 20 órától. Rossz idő esetén a vetítésekre az Eurocinemában kerül sor, és itt lesznek a reprízvetítések is 12 és 14 órától. Ekkor a két filmre szóló jegy ára 200 dinár. A Párhuzamok és ütközések programrészre vonatkozó napijegyek ára szintén 200 dinár, és ezek is két filmre szólnak. A jegyek a vetítés előtt válthatók a palicsi Abbáziában. Az európai kinematográfia nagyjait bemutató programrésznél egy jegy ára 200 dinár, ez az Eurocinemában váltható. A többi programrészre a belépés díjmentes.

Idén is lesz szervezett, ingyenes autóbusz a filmfesztivál látogatói számára. A busz minden nap 20.15-kor indult a szabadkai vasútállomás elől, és a fő versenyprogram második filmje után, megközelítőleg éjfél után egy órakor indul vissza a palicsi Kisvendéglő parkolójáról.