2024. április 20., szombat

Phenjan: a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok veszélyeztethetik a nukleáris tárgyalásokat

Az augusztusra tervezett dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok veszélybe sodorhatják a Phenjan és Washington közötti nukleáris tárgyalásokat, és rakétatesztjeinek újraindítására kényszeríthetik Észak-Koreát - idézett egy phenjani külügyi szóvivőt a KCNA észak-koreai állami hírügynökség kedden.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a június végi, rögtönzött panmindzsoni találkozó során megegyezett arról, hogy a következő hetekben újrakezdik az alacsony szintű nukleáris tárgyalásokat.

Azonban a phenjani külügyminisztérium egyik szóvivője kétségbe vonta, hogy sor kerül a megbeszélésre, ha megtartják a 19-2 Dong Maeng nevű dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot.

Észak-Korea következetesen elutasítja a hadgyakorlatokat, amelyekben háborús előkészületeket lát.

"Egyértelmű, hogy ezek a műveletek valós idejű gyakorlatok, a háború főpróbái, amelyek célja köztársaságunk katonai megsemmisítése" - írta közleményében a szóvivő. Egyúttal emlékeztetett: Trump a panmindzsoni találkozón megerősítette, hogy felfüggesztik a hadgyakorlatokat.

Az amerikai elnök az észak-koreai vezetővel közös első, szingapúri csúcstalálkozóján ígérte meg, hogy felfüggeszti az amerikai-dél-koreai műveleteket. A legfőbb éves hadgyakorlatot nem is tartották meg azóta, de kisebb közös manőverekre sor került. Cserében Észak-Korea sem tesztelt nukleáris fegyvert vagy interkontinentális ballisztikus rakétát, csak kisebb, rövid hatótávolságú rakétákat.

Ha Washington nem tartja magát ígéretéhez, Észak-Koreának sem kötelessége teljesítenie az alku ráeső felét - hangsúlyozta a phenjani szóvivő.

Az elmúlt egy évben nem történt érdemi előrelépés a nukleáris leszerelés ügyében a felek között, akik a szingapúri csúcstalálkozón megegyeztek a Koreai-félsziget atommentesítéséről, de annak mikéntjét nem pontosították. Kim azt várja, hogy Trump engedményeket tegyen az eddigi észak-koreai gesztusokért, de az amerikai elnök leszögezte: nem hajlandó enyhíteni a szankciókon addig, amíg Phenjan további lépéseket nem tesz nukleáris arzenáljának felszámolásáért. Az amerikai és az észak-koreai vezető álláspontja a második, hanoi csúcstalálkozón sem közeledett egymáshoz. A politikusok legutóbb a két Korea határán található panmindzsoni demilitarizált övezetben folytattak megbeszélést június 30-án, miután Trump egy hirtelen ötlettől vezérelve találkozót kezdeményezett Kimmel a Twitteren. Az esemény során Trump egy rövid időre észak-koreai területre lépett, és ezzel ő lett az első olyan amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt Észak-Koreában járt.