2024. április 18., csütörtök
EU-TISZTÚJÍTÁS

Megválasztották Von der Leyent

Az Európai Bizottság elnökévé választották Ursula von der Leyent. A német kereszténydemokrata politikust a képviselők az Európai Parlament (EP) tegnapi strasbourgi plenáris ülésén koraeste megejtett titkos szavazáson 383 szavazattal, 327 ellenében, és 22 tartózkodás mellett támogatták. Az Európai Néppárt (EPP) mellett az EP szociáldemokrata és liberális frakciói is rá szavaztak, ami elegendő volt a megválasztásához. Von der Leyennek a szavazáskor hivatalban lévő képviselők többségének (50 százalék plusz egy fő) voksára volt szüksége a megválasztáshoz.

Manfred Weber, az EPP-frakcióvezetője gratulál Ursula von der Leyennek (AP via Beta)

Manfred Weber, az EPP-frakcióvezetője gratulál Ursula von der Leyennek (AP via Beta)

Az uniós tagállamok állam- és kormányfői július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletükön döntöttek arról, hogy Ursula von der Leyent javasolják az Európai Bizottság elnöki posztjára.

„Biztosítani fogom, hogy a jogállamiság garantálása érdekében teljes és átfogó eszköztárat használjunk európai szinten. Nem lehet kompromisszumot kötni, ha a jogállamiság tiszteletben tartásáról beszélünk. Ezért az egész EU-ra vonatkozó jogállamisági mechanizmust kell kialakítani az Európai Bizottság vezetésével  – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa, az Európai Parlament (EP) tegnapi strasbourgi plenáris ülésén.

Leszögezte, mandátuma első száz napjának kiemelt programja lesz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon, valamint azt is el kívánja érni, hogy az EU vezető szerepet töltsön be olyan területeken, mint a zöld gazdaság finanszírozása és a kutatás. Hozzátette, az unió gazdasági versenyképességének javítása elengedhetetlen feladata lesz az új összetételű uniós intézményi vezetésnek.

Mint elmondta, mindent meg szeretne tenni az európai minimálbér bevezetése érdekében, ez ugyanis minden teljes munkaidőben dolgozó ember számára méltóságteljes életet garantálna. A szakszervezetekkel együttműködve általános keretrendszer kialakításán kell dolgozni – hangoztatta.

Von der Leyen beszédében nyomatékosította: az Európai Uniónak (EU) stabil külső határokra van szüksége, de ehhez a migráció szempontjából frontországnak számító, legnagyobb nyomás alatt álló tagállamoknak megfelelő segítséget kell kapniuk. Szolidaritásra kell törekedni a tagországok között, tisztességes együttműködésre, és fokozni kell az együttműködést a migráció kiinduló és tranzitországaival – hangoztatta.

Ursula von der Leyen, még hétfőn bejelentette, hogy lemond német védelmi miniszteri posztjáról, amely posztot 2013 decembere óta tölti be. Hangsúlyozta, hogy az EP–szavazás eredményétől függetlenül ma megválik e tisztségétől (Hszinhua via Beta)

Ursula von der Leyen, még hétfőn bejelentette, hogy lemond német védelmi miniszteri posztjáról, amely posztot 2013 decembere óta tölti be. Hangsúlyozta, hogy az EP–szavazás eredményétől függetlenül ma megválik e tisztségétől (Hszinhua via Beta)

Hozzáfűzte: az EU-nak jogi és erkölcsi kötelessége, hogy életeket mentsen, de az életmentés önmagában nem elégséges. Az Uniónak szerinte „humánus határokra” van szüksége, tiszteletben kell tartania minden ember emberi méltóságát. Kijelentette, meg kell erősíteni az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, és modernizálni kell az európai menekültügyi rendszert. Új, átfogó menekültügyi és migrációs megállapodást kell létrehozni, valamint garantálni kell a schengeni övezet működését úgy, hogy biztosítható legyen a szabad mozgás és az emberek biztonsága egyaránt.

Von der Leyen kiemelte annak fontosságát is, hogy Európa határozottabban lépjen fel a világban egyebek mellett a gazdaság, és a biztonságpolitika területén. A döntések mögé pedig minden tagállamnak be kell állnia. A közös védelmi politika egyik legfontosabb eleme a NATO-val folytatott együttműködés, ugyanakkor közös európai védelmi unióra van szükség – közölte.

A Brexitre vonatkozóan aláhúzta, hogy rendezett kilépésre kell törekedni a bizonytalanság, a béke, és a stabilitás megőrzése érdekében. „Bizottsági elnökként kész leszek meghosszabbítani a brit kilépés dátumát, ha arra szükség van a jobb megállapodás érdekében. Az Egyesült Királyság szövetségesünk marad, barátunk és szoros partnerünk” – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy támogatja az Európai Parlament által a 2014-es választások előtt létrehozott, az Európai Bizottság elnökének kiválasztását biztosító csúcsjelölti rendszert, azonban közösen kell dolgozni annak jobbításán. „Számomra a legfontosabb, hogy Európa erős és egységes legyen. Aki Európát gyengíteni, megosztani akarja, meg akarja fosztani az értékeitől, az ellen nagyon keményen fogok harcolni” – nyomatékosította Ursula von der Leyen.