2024. április 24., szerda

Šešelj börtönbe csukatná az újságírónőt

A köztársasági képviselőház mai ülését megelőző képviselői kérdések során Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt képviselője újabb kirohanása Snežana Čongradin, a Danas napilap újságírónője ellen irányult, aki a Potočariról készült riportjában kiemelte, Szerbia még mindig nem tudott szembenézni a népirtással. Šešelj ezért 20 év börtönre ítélné az újságírónőt. Szavai szerint a büntetőtérvényt módosítani kellene, és belefoglalni, hogy bűncselekményt követ el az, aki nyilvánosan azt állítja, hogy Srebrenicán népirtás történt. Majd kreténnek nevezte a Nők Feketében és az Inicijativa mladih (Fiatalok Kezdeményezése) aktivistáit, akikkel együtt volt az újságírónő Potočariban, közölve, ha ő lenne a hatalmon, tudná hogyan számoljon le ezekkel.

A Danas napilap reagálva a radikális vezér szavaira, arra kérte az illetékes szerveket, hogy akadályozzák meg Šešeljt abban, hogy embertelen fellépésével sértegessen és veszélyeztesse más emberek biztonságát. A Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) pedig követelte, hogy Šešelj nyilvánosan kérjen bocsánatot a fenyegetések, a sértegetés és a gyűlöletbeszéd miatt.

A Nők Feketében szervezet szerint Šešelj kijelentései a hatalom által kreált lincshangulat egyenes következménye, amely az ellenőrzése alatt tartott médián keresztül tagadja, hogy népirtás történt.

Az Inicijativa mladih arra kérte az államfőt, a kormányfőt, a parlament elnökét és a hatalmi koalíció tagjait, hogy ítéljék el Šešelj fenyegetéseit, és törvényes lehetőségeikkel élve távolítsák el a parlament ülésterméből. Majd az ügyészségtől azt kérték, indítson eljárást Šešelj fenyegetései miatt.