Rejtett Android- és iOS-funkciók

sk

2019. július 16., 16:22

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Mindkét mobil operációs rendszer teljesítménye és biztonsága javítható olyan beállításokkal, amiket a készítőik igyekeznek eltitkolni.

Úgy tűnik, az Apple és a Google egy dologban feltétlenül egyetért: az androidos és iOS-t futtató eszközeiket intuitív módon kezelhetik a felhasználók, mivel részletes használati utasítást jóformán egyetlenhez sem mellékelnek. A mindennapi feladatokhoz valóban nincs is szükség rá, azonban mindkét rendszernek akadnak olyan rejtett beállításai, amiket még a tapasztaltabb, az adott rendszert több éve kezelő felhasználók sem mind ismernek. A következőkben bemutatjuk a leghasznosabb trükköket a Google Android és az Apple iOS rendszeréhez, amikkel nem csak biztonságosabbá, de sokszor gyorsabbá is tehetjük készülékeinket.

Nyíltabb architektúrájának köszönhetően a Google operációs rendszere a rejtett funkciók és beállítások tárháza. Azonban azok aktiválási útvonala nagyban függ az Android verziójától; ugyanaz a beállítás gyakran egy kicsit megváltozott névvel, valamivel lejjebb, vagy éppen feljebb található a menükben.

Teljesítménynövelő beállítások

A Google jóformán minden Android rendszerbe beépítette a Fejlesztői lehetőségeket – de sajnos mindegyikben kikapcsolva, az alapbeállítások szerint. Ahhoz, hogy engedélyezzük, lépjünk be a Beállításokban az „A telefonról” menüpontba, és kezdjünk el a Build-számra koppintgatni. Ezzel hamarosan – ahogy a rendszer figyelmeztet is rá – elérhetjük a Fejlesztői beállításokat, amiket a főmenüben, a Fejlesztői lehetőségek alatt találunk. Sokan ismerik a Fejlesztői lehetőségeket, mivel az itt elérhető USB-hibakeresés szükséges például alternatív operációs rendszerek telepítéséhez. Azonban ez a menü a készülék teljesítményének növelésére is felhasználható. Elsőként például kikapcsolhatjuk az ablakanimációt: az „Ablakanimáció mérete”, „Áttűnési animáció mérete” és „Animáció sebessége” pontokat egységesen koppintsuk „Animáció ki” állásba. Ezek után kapcsoljuk be a „Kényszerített GPU renderelés” lehetőséget, amire válaszul az OS ezentúl mindig az integrált grafikus chipet használja megjelenítéshez. Ha ez esetleg megjelenítési hibákat okoz, csak kapcsoljuk vissza.

Több felhasználó beállítása

Amennyiben többen használnak egy eszközt, sokat segíthet a megosztásban, ha több felhasználói fiókot hozunk létre. Az Android maga is kínál Vendégmódot (más verziókban Privát módot), ha csak egy rövid időre kölcsönadnánk valakinek telefonunkat – és nem szeretnénk, ha körülnézne adatainkban. Felhasználók kezeléséhez húzzuk le két ujjunkat a kijelző tetejéről, hogy belépjünk a Gyorsbeállításokba, majd koppintsunk a Felhasználó ikonra. Itt tudunk majd a jövőben váltani is a profilok között. Új felhasználó fiók létrehozásához koppintsunk a „Felhasználó hozzáadása” lehetőségre, akinek jogait a nevétől jobbra lévő fogaskerék ikonnal adhatjuk meg.

Tesztelői hozzáférés engedélyezése

Egy különleges kóddal hozzáférést szerezhetünk egy hasonlóan különleges menühöz, ami segíthet behatárolni a hiba forrását, ha okostelefonunkkal probléma akadt. Bőséges információk kaphatunk itt a készülék által használt hálózatról vagy a vezeték nélküli hálózatról, és a telefon használati statisztikáit is megismerhetjük. Ahhoz, hogy bejussunk ebbe a menübe, nyissuk meg a tárcsázót, majd írjuk be a „*#*#4636#*#*” kódsort, és rögtön be is jelentkezik a Tesztelés menü. Bár a kód legtöbb készüléken működik, de megesik, hogy a gyártó más kódsort választott, pl. a Huawei a „*#*#6130#*#*” verziót. Amennyiben kommunikációs nehézségeink akadnak, válasszuk a telefon adatait. Itt megtalálhatjuk az IMEI számot, a telefonszámunkat és a használt mobilhálózatot, valamint annak jelerősségét. Utóbbiból rögtön kideríthetjük, hogy a készülék kapcsolódik-e egy közeli toronyhoz. A „Ping tesztelése” alatt pedig a kapcsolatot ellenőrizhetjük. Amenynyiben hibaüzenetet kapunk, resetelnünk kell a kapcsolatot annak ideiglenes letiltásával. Wi-Fi-problémák elemzéséhez a megnyitott tesztelői menüben válasszuk a „Wi-Fi információ” majd pedig a „Wi-Fi állapot” lehetőséget, és koppintsunk a „Ping tesztelése” gombra. Amenynyiben a művelet hibával zárul, lépjünk vissza egy szinttel és ott válasszuk a Wi-Fi API-t. Az új menüben koppintsunk a „disableNetwork” sorra és adjuk meg a hálózat SSID-jét. Végül adjuk újra hozzá a hagyományos Wi-Fi menüben. Az utolsó pont az akkumulátorokgondok esetén segíthet. Ha a szokásosnál hamarabb merül le készülékünk, a „Használati statisztika” menüpontban áttekintést kapunk a legtöbbet használt appokhoz. Ha valamelyik nem ismerős, keressünk rá a neten, mivel az ismeretlen elem akár kártevő is lehet. Ez  esetben (és egyébként is) ellenőrizzük készülékünket egy víruskeresővel.

Az iOS optimalizálása

Az Apple fő célja vitathatatlanul a könnyű használat. És igaz, hogy számos funkció nagymértékben felgyorsítja a mindennapi munkát – de csak akkor, ha tudjuk, hogy ezek hol vannak elrejtve. Megmutatjuk, hogy hol találhatók ezek a beállítások. Ha régebbi operációs rendszert használunk, biztonsági okokból először frissítsünk.

Hogyan használjuk a Safarit tökéletesen?

Az Apple saját böngészője olyan rejtett funkciókat tartalmaz, amelyeket a cég csak kisbetűkkel, nyomtatott formában ír le! A böngésző vezérlőjével kezdődően: például beállíthatjuk úgy a Safarit, hogy az a weboldalakat asztali verzióként töltse be. Ez különösen akkor hasznos, ha a mobilos kiadás csak korlátozott hozzáférést biztosít a funkciókhoz. A teljes site-hoz nyomjuk le hosszú ideig a újratöltés ikont a címsorban, és válasszuk az Asztali webhely kérelmezése opciót. De nem csak a webes megjelenítésben vannak ilyen teljesítménytrükkök. Ha mindegyik weboldalt saját lapon nyitjuk meg, akkor ezekből nagyon hamar rengeteg lesz egymás alatt/felett. A túlburjánzó gyűjtemény bezárásához nyomjuk meg határozottan a böngészőablak jobb alsó sarkában található téglalap ikont (ez felel a lapok kezeléséért). Ezután válasszuk a Mind a XY lap bezárása opciót. Ha véletlenül kilőjük valamelyik lapot a még be nem fejezett cikkel, akkor következő módon állíthatjuk vissza: röviden nyomjuk meg a lapkezelő ikont, majd a következő képernyőn hosszan a plusz ikont. A kis trükk hatására hamarosan megjelenik a Legutóbb bezárt lapok menü, és itt máris visszaállíthatjuk kívánt oldalakat. Immár a Safarinak is van beépített követésblokkolója, így, ha nem rajongunk azért, hogy a nagy cégek a szokásainkat naplózzák, akkor nyissuk meg a Beállítások/Safari menüt és itt görgessünk le az Adatvédelem és biztonság csoporthoz. A  Nyomkövetés megelőzése alapból be van kapcsolva (jó  esetben), de a Ne kövessenek a webhelyekkel tovább fokozhatjuk az anonimitást. Vagy mehetünk még ennél is tovább: az App Store-ban keressünk rá a Brave böngészőre, amely alapból tiltja a reklámokat és a követőket és jól láthatóan meg is osztja velünk, hogy milyen mennyiségű adatgyűjtést akadályozott meg. A reklámok kiiktatásával pedig a weboldalak betöltése is sokkal gyorsabb lesz és még az adatforgalmunkat is csökkentjük.

Használjunk segédeszközöket

Az okostelefon nagy képernyője ideális a netezéshez, de ez könnyen a gépelés hátrányára mehet. Különösen az egykezes műveletek során érhetjük el hamar a korlátainkat, ezért az Apple beépített néhány olyan funkciót, amelyek ellensúlyozzák ezt. Például sokan azért váltottak harmadik féltől származó billentyűzetre, mert a gyári megoldáson egy kézzel gépelni igen kényelmetlen volt a Plus méretű készülékeken. Erre megoldás, ha jobbra, vagy akár balra eltoljuk a virtuális billentyűzetet, így máris kényelmesebben tudjuk használni. Ehhez menjünk a Beállítások/Általános/Billentyűzet/Egykezes billentyűzet menüpontba és jelöljük ki a megfelelő változatot. A billentyűzeten a földgömb vagy a smiley ikont lenyomva, egyből egy kis menüt érhetünk el, ahol szintén állíthatjuk a klaviatúra pozícióját. Szintén segítség, hogy a képernyő tetején lévő területek eléréséhez a kijelző tartalma rövid ideig lefelé mozog. Ehhez nyomjuk meg kétszer a Home gombot.  

Fontos gyorstippek Androidra

Az alábbi trükköket használva Android rendszerünket a jövőben gyorsabban és kifejezetten kényelmesebben használhatjuk. Kezdőképernyő elforgatásának engedélyezése: a készülék helyzetétől függően (modernebb) okostelefonunk kezdőképernyőjét akár fekvő módban is használhatjuk. Ehhez csak koppintsunk hosszan a kezdőképernyő egy üres pontjára, amíg megjelenik az elrendezési menüje és engedélyezzük az elforgatást. Multitasking beállítása: Ha egyszerre több appot szeretnénk megjeleníteni okostelefonunk képernyőjén, nyissuk meg a kívánt alkalmazásokat, és koppintsunk a képernyő alján lévő kezelőpanelben a négyzetre. Ezután koppintsunk hosszan arra az appra, amit látni szeretnénk, és csúsztassuk a képernyő tetejére. Linkválasztás: Ha böngészőnkben egy linkre vagy e-mail-címre bukkanunk, csak koppintsunk rá hosszan, hogy megjelenjen a választómenü, amiben eldönthetjük mihez szeretnénk kezdeni vele: kimásolnánk, hozzáadnánk a névjegyzékünkhöz, vagy éppen megnyitnánk inkognitó módban.

Fontos gyorstippek iOS-hez

Ezekkel a trükkökkel a jövőben gyorsabban és kényelmesebben használhatjuk a mobilunkat. Az iPhone kamerájának használata QR-kódolvasóként: Ha egy QR-kódon szereplő linket szeretnénk beolvasni, megnyitni, akkor többet nincs szükség külső alkalmazás letöltésére. Csak használjuk a beépített kamerát. Irányítsuk a mobilt a QR-kódra és kész is, automatikusan fel fogja ismerni és meg fogja nyitni a kódba „csomagolt” weboldalt. Készítsünk PDF-et egy weboldalból: bármelyik aktuális weboldalt átalakíthatjuk majd továbbíthatjuk PDF-ben. Ehhez a Safariban nyomjuk meg lent éppen középen a megosztás ikont, majd az alsó menüsort, amely a H.adás az olv. listához lehetőséggel kezdődik görgessük jobbra és válasszuk ki a PDF létrehozása ikont. Ezt követően a PDF-et le lehet menteni vagy e-mailben, Messengeren tovább lehet küldeni. Hozzunk létre saját rezgési mintát az üzenetekhez: ezt a Beállítások/Hangok és haptikus jelzések/Csengőhang/Rezgés/Új rezgés menüben tehetjük meg. Kurzor mozgatása a szövegben: Szöveg beírása közben nyomjuk le határozottan a billentyűzetet. Ezek után tetszőlegesen mozgathatjuk a kurzort az ujjunkal.

Öt hasznos Android app

1. Outlook: A Microsoft levelezőkliense képes együttműködni szinte minden létező levelezőszerverrel és egy helyre gyűjteni beérkező üzeneteinket. Ár: ingyenes.

2. Kaspersky QR Scanner: Akármilyen kényelmesek a QR-kódok, akár kártevőket is juttathatnak eszközeinkre – ez ellen nyújt védelmet a Kaspersky appja. Ár: ingyenes.

3. Threema: A svájci üzenetküldő app szöveges és videoüzeneteit erős végpontok közötti tikosítással védi attól, hogy bárki más hozzáférhessen. Ár: csaknem 400 dinár.

4. IFTTT: Az if this, then that használatával automatikusan végrehajtandó feladatsorokat hozhatunk létre, amik sokkal kényelmesebbé tehetik az életünket. Ár: ingyenes.

5. Stocard: Pontgyűjtő kártyáinkat digitálisan tárolhatjuk ebben az appban, és elég felmutatnunk a pénztárnál. Feledékenyeknek jóformán elengedhetetlen. Ár: ingyenes.

Öt hasznos iOS app

1. MusicTube: Zenéket és videókat kereshetünk, streamelhetünk vele, nagyszerű toplistákat mutat és lezárt képernyő mellett is működik! Például a YouTube esetében. Ár: ingyenes.

2. LastPass: A jelszószéf szinkronizálja a hozzáféréseinket a legfontosabb eszközeink között, és támogatja a Touch ID-t és az arcfelismerő funkciót is. Ár: ingyenes.

3. OTP Auth: Ezzel az alkalmazással kezelhetjük az összes 2FAX kulcsot (kétfaktoros hitelesítést). Még egy biztonsági mentés funkciója is van. Ár: ingyenes.

4. Wunderlist: Megkönnyíti az időbeosztásunkat és növeli a produktivitást. Kiváló jegyzet alkalmazás, amely minden eszközünkkel kompatibilis és az ingyenes verzió is funkciókban gazdag. Ár: ingyenes.

 5. TouchRetouch: Ezzel a top appal bármilyen nemkívánatos részt, személyt, tárgyat hatékonyan eltávolíthatunk a mobillal készített fotóinkról. Ár: kb. 280 dinár.

(A Chip nyomán)Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége