2024. március 29., péntek

Izgalommal teli energiák működtek

MAdT-gála – tizenkettedik alkalommal Zentán

Tegnap a zentai Művelődési Ház színháztermében tartotta meg gálaműsorát a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Tábora, azaz a MAdT, amelyet immár tizenkettedik alkalommal szervezett meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség.

Fotó:Szögi Csaba

Fotó:Szögi Csaba

Fotó:Szögi Csaba

Fotó:Szögi Csaba

A gála, mint ahogyan ezúttal a címe is utal rá – Keresztmetszet, avagy ezzel foglalkoztunk egész héten –, azt hivatott bemutatni, hogy a tábor résztvevői, egy teljes héten át kemény munkát végezve, mi mindennel foglalkoztak a legkülönbözőbb foglalkozásokon. Idén is ízelítőt kaphattunk a három színjátszói, a mozgásszínházi, a rendezői, valamint az alkalmazott drámajátékcsoport műhelymunkáiból, emellett még egy nagy közös beszédprodukció-bemutatóra is sor került.

A műsor folyamán tetten érhető volt a fent említett kemény munka, bizonyítván, hogy a színészmesterség alapjait nem lehetetlen egyetlen hét leforgása alatt lerakni. A produkciókat szórakoztatóra hangszerelték, miközben a szép és tiszta beszéd, valamint a koordinált mozgás elsajátításáról is tanúbizonyságot tettek a szereplők. Az egyes műsorszámok közben a csoportok vezetői el is magyarázták a közönségnek, mi az, amit láthatunk, és hogyan épült fel. A mindvégig megfigyelhető könnyed és felszabadult játék pedig idén is bizonyította a MAdT hatékony módszereit.

Mielőtt még a táborzáró rendezvény kezdetét vette volna, Varga Tamás főszervezőt kértük fel, hogy röviden foglalja össze a MAdT idei munkáját. Elmondta, különleges, izgalommal teli energiák működnek itt, végig remek hangulat uralkodott e hét alatt. Minden évben valamiben más a MAdT, hiszen más a résztvevők összetétele is – úgy az előadók, mint a táborozók tekintetében –, és ők adják meg az aktuális év alaphangulatát. Ugyanakkor egy bizonyos mederbe mégis beleterelődik a táborban tapasztalható hangulat, ami mindenki aurájában érezhető, köszönhetően a visszatérő személyeknek. A leggyönyörűbb szerinte az idén az volt, hogy a jelenlévők olyan szinten tudtak belemélyedni a munkába, amiből kitűnik, hogy mára megindult automatizálódni, úgymond felnőtté válni a tábor. Nem kellett külön terelgetni az embereket a napi munkabeosztással kapcsolatban, hanem maguktól beleálltak a programba, s megcsinálták mindazt, amire régen a szervezőknek és oktatóknak felügyelniük kellett.

A 12. MAdT támogatói: Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Nemzeti Tanács, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma, Szabadka önkormányzata, Zenta önkormányzata.

Együttműködő partnerek: Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, BeeHome Közösségi Ház, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium.

A MAdT a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt ifjúsági rendezvénye.