2024. április 25., csütörtök

Együtt tisztelni a múltunkat, őseinket

Betyárpróba, főzőverseny, csónakázás, finom étkek és jó zene is várta tegnap a látogatókat Hajdújáráson a Rózsa Sándor Fesztiválon

Tegnap negyedik alkalommal került sor Hajdújáráson a Rózsa Sándor Fesztiválra, amellyel a híres alföldi betyár születésének 206. évfordulójáról emlékeztek meg. A rendezvényt azért is tartják épp ilyentájt, mert Rózsa Sándor születésnapja július 10-ére tehető. A fesztivál határon átívelő jelleggel bír, Ásotthalmot és Hajdújárást köti össze.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A Szúnyogcsárdában gazdag program várta a látogatókat, egyebek közt betyárpróba, főzőverseny, csónakázás a Ludasi-tavon található Rózsa Sándor -szigetre, gyermekműsor, kézműves kiállítás és vásár. A betyárok ostorokat csattogtattak, a bevállalósak a betyárpróbán versenyeztek, a legjobb nyereménye pedig egy suba volt, subatartóval együtt. Emellett a látogatók ingyenesen csónakázhattak, ki lehetett próbálni az íjászkodást, a gyerekek kézműves foglalkozáson és pónilovagláson vehettek részt. A látogatók nyárson sült bárányt, filézett halból halászlét, valamint birka- és marhapörköltet fogyaszthattak ebédre. A színpadon fellépett a Hinga ME és a Lifka Sándor ME, de nem maradhatott el a jó zene sem, erről a Szóljon hát a nóta és a Juhász Zenekar gondoskodott. A rendezvényen megvásárolható volt Szücsi Frigyes néprajzkutató, a betyárvilág társadalomtörténetét bemutató Betyársors című kötete, valamint Kubičković Ákos Betyárok, a Fekete csárda és a szabadságharc című kiadványa, amelyből megtudhatjuk, hogy mily módon kötődik Rózsa Sándor Hajdújáráshoz. A rendezvényről Sövény Rudolfot, a Rózsa Sándor Civil Szervezet elnökét kérdeztük: 

– Néhány éve együttműködünk Ásotthalommal, ahol szintén zajlik Rózsa Sándor-fesztivál, és azt találtuk ki, hogy jelképesen lebontjuk a határt, így ezt az eseményt közös rendezvénnyé tettük. Ebből mára egy nagyon szépen gyümölcsöző együttműködés alakult ki. Pénteken és szombaton náluk, vasárnap pedig nálunk zajlanak a programok. Mi elmegyünk hozzájuk, ők pedig mihozzánk. A rendezvény egyik fő célja is ez, hogy együtt ápoljuk a hagyományainkat, együtt tiszteljük a múltunkat, őseinket. Pénteken elmentünk Ásotthalomra, ahol remek volt a hangulat. Hajdújáráson is igyekeztünk élménydús fesztivált szervezni, sokrétű programmal, amely magában foglalja a csónakozását is. A Rózsa Sándor-szigeten egy táblát is elhelyeztünk a névadója tiszteletére és emlékére, ugyanitt elültettük az ásotthalmi Rózsa Sándor fa egyik cserjéjét, és ezt is megtekinthették az érdeklődők – tudtuk meg Sövény Rudolftól.

A fesztivál jelentőségét Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere is hangsúlyozta:

– A hagyományőrzés, a közösségépítés és megerősítés, a baráti kapcsolatok kialakítása jellemzi a Rózsa Sándor Fesztivált. Nagy öröm, hogy évről évre több csapat kapcsolódik be a rendezvény műsorába. A szervezők immár negyedszer is kiváló hangulatot biztosítottak – hallottuk Horvát Tímeától.