2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

A hétvége a szökevényeké

Parádés izgalmakat hozott a Tour de France két hétvégi szakasza, s mindkettőn szökevénysiker született. Szombaton mindössze négyfős boly lépett meg a főmezőnytől, ám mind bivalyerős ember volt, Thomas de Gendt mellett Alessandro de Marchi, Ben King és Niki Terpstra szökött. Utóbbi két bringás egy idő után leszakadt, majd De Gendt De Marchit is faképnél hagyta. Az egész nap teljes erővel üldöző főcsoport egyszer sem engedett néhány percnél nagyobb előnyt az éllovasnak, ennek ellenére nem tudta megfogni a hihetetlen nagyot tekerő belgát. Az utóbbi évtizedben már-már legendásan jó szökevénnyé váló De Gendt néhány másodperces előnnyel nyert Pinot és Alaphilippe előtt. A francia páros bő tíz kilométernél robbantott, és 20 másodpercet harcolt ki a többi összetett esélyessel szemben. Alaphilippe a sikeres támadással a sárga trikót is visszavette.

Vasárnap nagyobb, tizenöt fős élboly lógott meg, és most egyértelmű volt, hogy a mezőny nem érdekelt az üldözésben, hiszen jó negyedórás késéssel érkezett célba. A szakaszt a lankás befejező kilométereken ellógó Impey–Benoot páros meccselte le, s a dél-afrikai Impey meggyőző sprinttel diadalmaskodott. Az összetett élmezőnye nem változott.

Végeredmény, 8. szakasz (Mâcon–Saint-Étienne, 200 km): Thomas de Gendt 5:00:17 óra, Thibaut Pinot +6 mp, Julian Alaphilippe a. i., Michael Matthews +26 mp, Peter Sagan a. i. stb. 9. szakasz (Saint-Étienne–Brioude, 170,5 km): Daryl Impey 4:03:12 óra, Tiesj Benoot a. i., Jan Tratnik +10 mp, Oliver Naesen, Jasper Stuyven a. i. stb.