2024. április 23., kedd
DOMBOSI TÖRTÉNETEK – REMIX 2019

Változó irodalmi terek

Izgalmas beszélgetések zajlottak a kishegyesi Dombos Wine Clubban, a Dombosi történetek – Remix 2019 irodalmi rendezvény keretében.

A szombati napot Beszédes István és Döme Szabolcs nyitotta, akik Beszédes Vagy lenolaj c. verseskötetét, valamint a zentai zEtna Kiadó és magazin idei tevékenységét ismertették.

Ezt követően a Lófütty Memorial Club (Pressburger CsabaVirág Gábor) idézte fel az 1999-es bombázást az esemény 20 éves évfordulója apropóján, korabeli szövegeikkel, visszaemlékezésekkel.

A Híd folyóirat Fiatal Alkotók Számát rövid beszélgetésekkel és felolvasásokkal mutatták be az egyik lapszámszerkesztő, Celler Kiss Tamás moderálása mellett (a másik Fehér Miklós volt), majd az idén 10 éves Híd Kör Egyesület múltjáról és jelenéről Barlog KárolyBerényi EmőkeDancsó AndreaFaragó Kornélia és Virág Gábor társalgott.

A továbbiakban Cirok Szabó István Agancspark és Antalovics Péter Távoli pólusok c. kötetét mutatták be, a szerzőket Celler Kiss kérdezte.

A jelenlévők ezután egy kiállítást is megtekinthettek, a Dombos Visual projekt évek óta összejövő alkotótáborának csoportos tárlatát ifj. Rácz József nyitotta meg.

A nap záróeseménye a Változó irodalmi terek Vajdaságban című kerekasztal-beszélgetés volt, amelyen részt vett Virág Gábor, a Forum Kiadó igazgatója, Beszédes István, a zEtna alapító-szerkesztője, Dévavári Beszédes Valéria, a szabadkai Életjel Könyvkiadó vezetője, Patócs László, a Híd főszerkesztője, Dancsó Andrea, a Híd Kör Egyesület képviselője és Celler Kiss Tamás a szenttamási Gion Nándor Emlékház képviseletében. A kerekasztal moderátora Berényi Emőke volt. A résztvevők a vajdasági magyar irodalom jelenlegi helyzetéről, a rövidebb és hosszabb távú kilátásokról, a finanszírozási kihívásokról és az irodalmi életben zajló párbeszédről, illetve ennek hiányáról értekeztek.

Tegnap elsőként Mesés PéterBalázs Attila és Józsa Márta az Ex-Symposion szerkesztőségének terveiről és a képregény-számukról beszélt. Ezután első, vagy legújabb kötetével mutatkozott be Kormányos Ákos (Paraván), Papp Katalin (Kés a párna alatt), Benedek Miklós (Miközben halkan), Balázs Attila (Magyarfauszt), Bozsik Péter (Jelentés a Kór Házából), valamint Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva (A panda ölelése).