2024. április 18., csütörtök

Őrizetbe vettek Moszkvában több tüntetőt

Több tucatnyi tüntetőt vettek őrizetbe vasárnap Moszkvában, akik az ellen tiltakoztak, hogy független jelöltek nem indulhatnak a szeptemberi önkormányzati választásokon - jelentette az AFP francia hírügynökség újságírója a helyszínről.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az engedély nélkül tartott megmozduláson közel 2000-en vettek részt. Késő este a rendőrség több tucat tüntetőt vett őrizetbe, közöttük a szervezőket, Ljubov Sobolt, Ilja Jasint és Ivan Zsdanovot, Alekszej Navalnij ellenzéki vezető fő szövetségeseit.
Az őrizetbe vételeket nyomon követő OVD-Info nevű szervezet szerint összesen 38 embert állítottak elő, míg a rendőrség "több mint 25" őrizetbe vételt említett.
A tüntetők azt kifogásolják, hogy a választási bizottság arra hivatkozva nem engedélyezi ellenzéki és független jelöltek indulását a szeptemberi önkormányzati választásokon, hogy az induláshoz szükséges aláírások egy része hamis volt.
Az "Ez ami városunk!"jelszót skandáló tüntetők jelképesen egyesével kopogtattak a városháza ajtaján, majd elindultak a választási bizottsághoz.
"Moszkva-szerte visszavonják a független jelölteket. A cinikus és hazug polgármesternek (Szergej Szobjanyin, a szerk. megj.) meg kell hallania a hangunkat" - mondta a tüntetés végén őrizetbe vett Ilja Jasin.
Ljubov Szobol szombaton jelentette be, hogy éhségsztrájkot kezd, amiért hamis aláírásokra hivatkozva nem engedik indulni a választásokon.
A megelőző helyhatósági és regionális választásokon a hatalmon lévő Egységes Oroszország jelentősen visszaesett, az életszínvonal stagnálása és a népszerűtlen nyugdíjkorhatár emelés miatt.