2024. április 25., csütörtök

Đilas önként „feladta” magát a rendőrségnek

A belgrádi rendőrségen azt mondták, hogy a politikus ellen nincsen folyamatban nyomozás

Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke a délelőtti órákban felkereste az illetékes belgrádi rendőrparancsnokságot, hogy annak munkatársai kihallgassák abban az ügyben, amelyről az államvezetés képviselői immár napokon át nyilatkoznak a sajtóban – „Đilas megkárosította, azaz meglopta a Szerbiai Rádió és Televíziót” –, mert mint kifejtette: „Vagy Nebojša Stefanović hazudik, vagy a rendőrség képtelen volt felkutatni”.

Miután elhagyta a rendőrség épületét, közölte, hogy két, igencsak udvarias rendőrségi alkalmazott elmondása szerint semmilyen nyomozás nincsen ellene folyamatban. Azt is elmondták Đilasnak, hogy akkor sem hallgathatnák ki, azaz meg, ha akarnák, mivel minden alkalmazott a terepen van Emmanuel Macron látogatásának okán, derült ki a politikus nyilatkozatából.

Mivel ezzel bebizonyosodott, hogy az államvezetés képviselői elfogadhatatlan mértékben túlzásba vitték a gyűlöletkeltést, feljelentést tett a szerb állam ellen, nyilatkozta a jelenlevő újságíróknak az N1 tv tudósítása szerint Đilas, mondván, hogy a feljelentésben kifejtette: „az Aleksandar Vučić és Ana Brnabić, valamint egyéb tisztségviselők szájából elhangzó hazugságok miatt veszélybe került a biztonsága”. Azt is elmondta, hogy ideiglenes intézkedés elrendelését kérte a feljelentésben, amely ellehetetlenítené, hogy az államvezetés képviselői továbbra is hazugságokat állítsanak róla a sajtóban. Đilas emlékeztetett, hogy egy hasonló ügyben Lengyelországban a kormányfővel szemben ilyen rendkívüli intézkedést rendeltek el.

A Demokrata Párt volt elnöke Dragan Bujošević, a Szerbiai Rádió és Televízió igazgatójának idén februárban a gazdasági bűnözés felszámolásával megbízott rendőrségi osztályon tett vallomásából is idézett, amely szerint a Đilas gazdasági társaságával aláírt szerződések nem okoztak kárt a Szerbiai Rádió és Televíziónak.