2024. április 25., csütörtök

Amikor még mindent kézzel végeztek

Aratóverseny, hagyományos alkalmi ételek és különböző bemutatók várták a Dužijanca látogatóit Györgyénben

Szombaton már reggel hat órakor gyülekeztek az aratók Györgyénben, ahol az idei Dužijanca Aratóünnepség keretében sorra kerülő Aratóverseny zajlott a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének szervezésében. A versenyt megelőzte a kötélfonás, a vendégek üdvözlése, utána pedig reggel nyolckor hagyományos aratóétket szolgáltak fel serény lányok és asszonyok. Ez házi készítésű ételekből, kenyérből, szalonnából, aludttejből és hagymából állt, amit az aratók és a látogatók szalmabálákon fogyasztottak el. Csakis ezután kezdődhetett el a verseny.

Fotó:Gergely Árpád

Fotó:Gergely Árpád

Ahogyan azt Marinko Piukovićtól, a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének igazgatójától hallhattuk, ezúttal 28 aratópár versenyzett, a résztvevők Horvátországból, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, valamint Vajdaság számos településéről érkeztek. Msgr. Andrija Anišić elnök azt hangsúlyozta, hogy rendezvény valójában a köszönet kifejezése az elődöknek és az idősebbeknek, ennek szellemében pedig nagyon fontosnak tartja a fiatalabbak tanítását. Az Aratóversenyen jelen volt Gordan Bakota, Horvátország szerbiai nagykövete is, aki a rendezvény és a hagyományápolás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A megmérettetés kezdetét jelző harangot Horvát Tímea, Szabadka város alpolgármestere kongatta meg:

– Nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen fontos és szép hagyományt éltethetünk tovább. E rendezvény legfontosabb üzenete a tradíció megőrzése. Feladatunk és küldetésünk, hogy ami a múltból ered, azt a jelenből a jövőbe vigyük át. Ezért is nagy öröm, hogy a más országból érkezett vendégek és résztvevők mellett fiatalok és gyerekek is jöttek rendezvényre. A versenyzőktől sokat lehet tanulni. Nem csupán azt, hogy egykoron hogyan dolgoztak, hanem kitartást is. A hangulat remek, mindenkinek ajánlom, hogy alkalomadtán látogasson el a györgyéni aratóversenyre – hallottuk Horvát Tímeától.

A verseny idején a látogatók megfigyelhették, hogyan arattak egykor és beszélgethettek is résztvevőkkel. Novák Imre és Serfőző Klára Zentáról érkezett: 

– Tizenéves koromtól kaszálok, abban az időben még nem volt aratógép és kombájn. Mindig van valami probléma, most épp az, hogy a búzaszalma puha, nedves, ezért nehezebb is vágni. Ilyenkor még nem is vágták a búzát, megvárták, hogy kiszáradjon. A folyófű is akadály, a búza is elég sűrű, meg is dőlt, tudni kell, melyik szögből lehet könnyebben kaszálni. Aki már sokat kaszált, az tudja. Évente levágok két-három hold füvet, így már van benne jártasságom. Egykoron napokig és egész héten dolgoztunk. Amint megvirradt hozzáfogtunk és sötétedésig ment a munka. Csak szombat délután álltunk le, és ha eleredt az eső. Fontos előtte jót enni, de nem szabad túl sokat, mert attól csak szomjas lesz az ember, és ha teleissza magát, akkor nem bír dolgozni. Egyébként sem baj, ha néhány kiló lemegy. Pálinka nélkül sem lehet, de azt is csak módjával. Egy nap, egy deci pálinka, ha többet iszunk, nem megy a munka – fejtette ki a lapunknak Novák Imre.

Serfőző Klára elmondása szerint néhány évvel ezelőtt egymaga volt kaszás és marokszedő is:

– Szépen boldogultam. Örömmel látom azt, hogy fiatalok is részt vesznek a versenyen. Szurkolok, hogy pótolják az időseket, akik már nem bírják a munkát – mondta Serfőző Klára. 

Bajić Rozalija Tavankútról érkezett, 78 éves:

– Nagyon tetszik az Aratóverseny, mert nagyon jó a hangulat és a társaság. Szeretem ezt csinálni, függetlenül attól, hogy nyerek vagy nem. Én sajnos úgy látom, hogy a fiatalabbak nem eléggé érdeklődőek, pedig kellene – véli Bajić Rozalija.

A rendezvény folyamán régi gépek bemutatására, hagyományos tarhonyafőzésre, fánksütésre is sor került. A gyerekek szalmabálákból kialakított labirintusban is játszhattak.