2024. március 28., csütörtök

Lélegeztetőgépen a mezőőrszolgálat

A PIK Mezőgazdasági Kombinát egy ideje már nem támogatja az óbecsei LINK FTO vállalatot – Az önkormányzat közbeszerzési pályázaton keres új szolgáltatót

Felszámolják a 2010-ben az óbecsei önkormányzat és a PIK Mezőgazdasági Kombinát által alapított mezőőrszolgálatot Óbecsén, ugyanis az időközben tulajdonost váltott kombinát már huzamosabb ideje nem támogatja a cég működését. Tamara Cvejanov, a Link FTO igazgatója ezzel kapcsolatosan megerősítette: a mezőőrszolgálat ugyan nem szűnt meg a községben, de csökkentett kapacitással, kevesebb mezőőrrel látják el feladataikat.

A mezőőrök hiánya miatt elharapódzó terméslopások különösen Péterrévén keserítik meg a termelők életét, ahol a gazdák aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy az önkormányzat állítsa helyre a mezőőrszolgálatot a faluban. Takács Nándor péterrévei zöldségtermesztő főleg burgonyát és hagymát termeszt.

– Nagyon elterjedtek a lopások Péterrévén, és ez főleg azóta van így, hogy már nem járnak ki Péterrévére a mezőőrök. Nekem is több alkalommal is meglopták a burgonyámat, évről évre többet visznek el. A mezőőrök sem tudták ezt teljesen megakadályozni, a petíciónkban pont ezért nem csak a csőszszolgálat visszaállítását, hanem annak a hatékonyabb működtetését is követeljük, ugyanis a törvény arra nekünk nem ad semmilyen lehetőséget, hogy mi védjük meg a saját tulajdonunkat – mondta el érdeklődésünkre Takács Nándor.

A lopás miatt a legtöbb kárt a konyhakerti növényeket termesztők szenvedik el, mert ezeket a terményeket könnyen tudják a tolvajok értékesíteni. Kiss Zoltánnak viszont a búzája szenvedett kárt.

– A számunkra tájékozódási pontokként szolgáló fákat is kivágták a határban a tolvajok. A lopást garázdaság tetézi, mert belehajtanak azokba a parcellákba is, ahonnan nem visznek el semmit. Nem lenne szabad, hogy önbíráskodásig fajuljanak az események, a hatóságoknak lépniük kellene. Most a konyhakertészek szenvednek tőlük, aztán majd jön a kukorica, a falopás pedig egész évben folyik, ami ugyancsak nagy károkat okoz – mondta el Kiss Zoltán.

A múlt héten a LINK FTO vállalat felszámolásáról döntött a községi képviselő-testület. Erre a lépésre azért kényszerültek, mert a társalapító PIK jogilag is kilép a vállalatból, a törvény pedig nem teszi lehetővé azt, hogy az önkormányzat egyedüli alapítója legyen egy ilyen cégnek. Az új szolgáltatót közbeszerzési pályázaton választják ki.

– Mivel a PIK nem kíván tovább társalapítója lenni a Linknek, nekünk fel kell azt számolnunk. Ezzel párhuzamosan módosítottuk a költségvetést azért, hogy hamarosan közbeszerzési pályázaton választhassuk ki azt a céget, amely végezni fogja ezt a szolgáltatást. Úgy gondolom, hogy szeptemberben meg is kezdheti majd a működését, ami azt jelenti, hogy nem lesz üresjárat a szolgáltatás biztosításában – állítja Dragan Tošić polgármester, aki szerint az új cég 12 személyt alkalmaz majd mezőőrként Óbecse község területén.