Mindig kék kárpitot rendel neki a sors

Török Erna

2019. július 18., 16:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Korán reggel minden más volt. Reggeli és kávé nélkül hajnali ötkor olyan hangulat uralkodott, akár egy Tarr Béla-filmben. A buszon émelyítő, áporodott szag terjengett, amikor felszálltam. Alig voltak néhányan. Szúrós, szürke tekintetek. Két meglehetősen koros, ráncos, aszott szemű pár ült az első ülések egyikén. Egy ősz, ötven év körüli férfi merev tekintettel nézett felém, amikor elhaladtam mellette. Utánam egy barna bőrű, negyven év körüli férfi szállt fel a buszra lila nejlonzacskóval, hat sörrel és egy téves jeggyel. Az első tíz perc során úgy tűnt, az unottan viselkedő buszsofőr és a sörös fickó kifejezetten jó barátok, de a következő megállónál bebizonyosodott, hogy az illetőt csupán rettentő kényszer hajtotta a beszédre. Egyedül a zsebében lévő, más irányba szóló buszjegy hiúsíthatta meg mindezt.

(Illusztráció - Pixabay.com)

A férfi káromkodva leszállt a buszról. Az ablakon túl kerestem megnyugvást. A kávét is előszedem. Így már minden részlet másként tűnik fel. A piacokra kipakoltak az árusok, a vevők válogatnak, talán alkudoznak is. Az út mellett az egyik fekete kutya rámászik a másikra egy kör alakú virágágyásban. Egy kopasz, nagy hasú férfi rövidnadrágban és láthatósági mellényben hajtja a biciklit. Az egyik új, napenergiával ellátott buszmegállóban egy bajszos férfi várakozik szépen kivasalt fehér ingben.
Az út mellett egy kőfaragó vállalkozó a villanyoszlop mellé állított ki reklámként néhány terméket. Egy kisebb ágaskodó ló és egy korinthoszi díszítésű oszlop is van köztük. Mégis úgy sikerült beállítani a díszletet, hogy a villanyoszlop bizonyul a leghatásosabbnak. A kirakatot már nem látom, mert a busz megy tovább. Több tucat pékség mellett halad el, egészen egy zálogházig ér. A feltúrt buszállomás és egy fogadóiroda mellett elidőzünk egy kicsit. Koránkelő munkásemberek tekingetnek jobbra, balra. Kiflit és joghurtot vettek reggelire. „Donesi odluku, postani i ti milioner!” – írja piros betűkkel az iroda ablaka felett. Mellette egy 18. századi épület áll, lilára festve. Ilyen festék állt rendelkezésre. Olykor jól jön a raktárakban felmaradt anyag. Egy kevés falfesték, és néhány fürdőszobacsempe is megteszi, akár az épület bejárati ajtaja előtti részen is remek szolgálatot tesz. Ez a gondolkodásmód gazdaságos (is). A buszülések kárpitjainak az esete is hasonló lehet. Valószínűleg rendkívül gondos takarékossági okból mindenhol ugyanolyan kékek. A rajtuk virító neon-zöld vagy a ciklámenszínű figurák mindig jelzik, hogy a bennük rejlő szag örök időkre szóló.

Kifogy a termoszból a kávé és végre a határátkelőhöz érünk. Várakozás közben egy ismerősre leszek figyelmes az autók sora között. Ő nem lát engem. Keresem a telefonomban a számát, de már befutott a külföldi mobilhálózat a kellemetlen barangolási díjakkal és hirtelen a busz is megindul. Egy Woody Allen által készített filmjelenet jut eszembe, amelyet az amerikai rendező valószínűleg európai elődjeinek hatása alatt alkotott meg. A fekete-fehér jelenet groteszk alakokkal, köztük egy síró férfival indul. Woody Allen körbenéz a vonaton. Mindenki lehangolt vagy egykedvű. Éles tekintetek, melankólia, búskomor arcok. A hosszú orrú, zsíros hajú fiatal lány szinte hetvenévesnek néz ki. A mellette lévő vonat viszont csupa csillogás. Szép, jól öltözött emberek vidáman beszélgetnek, pezsgőt isznak, nevetgélnek. Egy gyönyörű nő szerepében Sharone Stone csókot küld a főhősnek. A vonat elindul, amikor Woody feleszmél, és át szeretne szállni a másik szerelvényre. Chaplin-szerű mímelt pánikroham tör rá, ki szeretné nyitni az ajtót. Menekülési kísérlete kudarcba fullad. A következő jelenetben egy hatalmas szemétdombot látunk. A vonat utasai itt botorkálnak, és ekkor Woody megpillantja a másik vonat szerencsésnek hitt utasait, akik szintén ide jutottak. A partyvonat és búskomor szerelvény is ugyanarra a szemétdombra érkezett.

A határon nem kellett túlságosan sokat várni. A kedves ismerős hamarabb átjutott. Nem tudom hol van most.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége