2024. április 24., szerda

A falu mi vagyunk

Főzőverseny, művelődési program, tűzijáték a pacséri falunapon

Selo, to smo mi – A falu mi vagyunk – Wirsind das Dorf címmel ünnepli Pacsér a falunapot a hétvégén.

A rendezvénysorozat hagyományosan a pravoszláv templomban Péter-napi ünnepséggel kezdődött, majd pénteken délután nyilvános fitneszóra volt a labdarúgó-pályán. Szabolcski Szabolcs tanácselnöktől megtudtuk, hogy szombaton Pacsérra várják a testvértelepülések képviselőit és más meghívottakat.

- Már a reggeli órákban startra készen állnak a horgászverseny jelentkezői, majd főzőverseny kezdődik az Akácosban, ahova mintegy 40 csapat nevezett be. A 13 órára tervezett eredményhirdetés előtt a falu véradóit köszöntjük. A folytatásban a Faluházban megtekinthetjük a Szilágyi Gábor Amatőr Képzőművészeti Csoport tagságának legújabb munkáiból összeállított tárlatot –  tudtuk meg a tanácselnöktől, aki elárulta azt is, hogy a gyerekeket lovaglás, íjászkodás várja a játszótéren, továbbá légvár és trambulin lesz, és ezúttal is ingyen lángos várja az ünneplőket.

- Az esti művelődési műsorban a falubeli általános iskolások és a kultúregyesület tagjai lépnek fel vendégeinkkel kiegészülve. A várva várt tűzijáték után a pécsi The Minds zenekar klasszikus rock stílusban előadott saját angol és magyar nyelvű szerzeményei szólalnak meg, majd DJ Irvine válogatja a zenét. A falunap végére a pontot ökumenikus istentisztelet teszi a református templomban – nyilatkozta a tanácselnök, aki hozzá tette még, hogy Pacsér mindennapjait is megkeseríti az elszomorító elvándorlás.

- Mi úgy próbálunk meg ez ellen tenni, élhetőbb körülményeket teremteni, hogy új tartalmakat, lehetőségeket nyújtunk a falubelieknek. Reméljük, hogy idővel a pacsériak is ráéreznek a termálfürdő idegenforgalmi lehetőségeire, ennek mentén igyekszünk tovább gondolkodni.

A falunap apropóján a Nyugdíjas-otthonban bemutatkozik szombaton a Helyi ízek – helyi értékek elnevezésű, az EU által támogatott nemzetközi IPA projektum, amely  a Bácsalmási Önkormányzati Közszolgáltatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a pacséri Mezőgazdasági Termelők Egyesülete együttműködésének köszönhetően valósul meg. A projektum legfőbb célja, hogy erősítse, oktassa, tájékoztassa a határ menti régiókban a gazdasági ágazatok szereplőit, és a helyi termékeket, ízeket népszerűsítse.