2024. április 24., szerda

Körforgalmi csomópont épül az ipari zónánál

Adán felvásárolták az ingatlanokat, folyamatban a kerülőút befejezéséhez szükséges városrendezési tervek kidolgozása

Több mint tíz éve kezdték meg az Ada–Mohol kerülőút megépítését, amely napjainkra több szakaszban ugyan, de javarészt elkészült. Az út teljes átjárhatóságához viszont hiányzik még egy 600 méternyi útszakasz Adán a Zentai útig, ahova terveznek még egy körforgalmi csomópontot is.

A körforgalommal biztonságosabbá tennék a közlekedést az adai ipari zónában (Csincsik Zsolt felvétele)

A körforgalommal biztonságosabbá tennék a közlekedést az adai ipari zónában (Csincsik Zsolt felvétele)

Akárcsak az ipari zónába, az egykori Potisje vállalatnál, ahol az elkövetkező két hónapban épül meg a körforgalom a Szerbia Útjai Közvállalat és a helyi önkormányzat közös projektumaként. Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere elmondta, hogy a helyi önkormányzat feltett szándéka, hogy az Adát és Moholt elkerülő utat teljes egészében befejezzék.

– Az idén a projektum keretében az egykori Potisje vállalat előtt kiépült egy körforgalmi csomópont. A nyomvonalon már megkezdődött a föld alatti vezetékek áthelyezése. Ennek a körforgalmi csomópontnak a megépítése után a kerülőút teljes befejezéséhez szükséges még kiépíteni Adán a maradék 600 méteres szakaszt, illetve egy másik körforgalmi csomópontot az adai vasúti átjárónál. A Potisjénél lévő körforgalom az elkövetkező két hónap folyamán megépül. Ezzel szeretnénk biztonságosabbá tenni az útkereszteződésben való közlekedést, mert a jelenlegi állapotában az mindennek nevezhető, csak biztonságosnak nem. A munkálatokat a Szerbia Útjai Közvállalat finanszírozza, Ada község önkormányzata pedig a körforgalmi közvilágítás kiépítését fizeti, ami várhatóan 4-5 millió dinárba fog kerülni – magyarázta Bilicki Zoltán.

– A kerülőút hiányzó, 600 méteres szakaszát illetően már megvásároltunk egy tanyarészt és két házat, amelyek szükségesek a tervezett nyomvonalon az építkezés lebonyolításához. Folyamatban van továbbá Ada község átfogó városrendezési tervének és részletes szabályozási tervének a kidolgozása is, amelyben pontosan meg lesz határozva az út nyomvonala. Az egyeztetések alapján ezek a dokumentumok szeptemberben kerülnek a községi képviselő-testület elé. Miután a testület elfogadta ezeket a dokumentumokat, Ada község önkormányzata a közérdekre hivatkozva jelentkezhet a köztársasági vagyonjogi igazgatóságnál, hogy bocsássa a rendelkezésünkre a vasút nyomvonalát az út megépítéséhez. Erről már tárgyaltunk a köztársasági vagyonjogi igazgatósággal, velük egyeztetve bonyolítjuk le az eljárást. Azt is megbeszéltük, hogy az említett képviselő-testületi határozattal és a közérdekre hivatkozva fogjuk kérni az igazgatóságtól a vasút nyomvonalát. Reményeink szerint október végére lezárulhat majd ez a vagyonjogi eljárás. Ezzel párhuzamosan folyik majd az útvonal és a hiányzó körforgalmi csomópont tervezése is, valamint igyekszünk elérni, hogy a projektum bekerüljön a Szerbia Útjai Közvállalat jövő évi költségvetésébe – nyilatkozta Ada község polgármestere, aki hozzátette, hogy a beruházás várhatóan 150–170 millió dinárba fog kerülni, mivel a Budzsák-ér miatt a 600 méteres útszakaszon a körforgalom mellett egy felüljárót is kell majd építeni.