2024. április 19., péntek
TENISZ, WIMBLEDON

Novak ötödik londoni diadala!

Novak Đoković csaknem öt órás, erősen hullámzó minőségű meccsen, a minden idők talán két legjobbja csatájában, öt játszmában győzte le ma Roger Federert a wimbledoni döntőben, ami az 5. londoni diadala, 16. serlege a nagy tornákon, és összesen a 75. tornagyőzelme. A svájci kiegyensúlyozottabban játszott, Novak pedig a meccs nagy részében elég gyöngén, mégis, a találkozó statisztikai adataival sem összhangban, megérdemelt győzelmet aratott.

A mérkőzés elején Novaknak nem ment az adogatás, az elsőt 50 százalékban sem találta el, a másik oldalon viszont a svájci éppen ebben az elemben volt a legbiztosabb. Ennek megfelelően Roger jutott esőként bréklabdához, amit a címvédő hárítani tudott, majd a 10. játékban két pontra járt a játszma megnyerésétől. A következő játékban Đoković végre megtámadta a svájci adogatását, de csak 40:40-ig jutott, majd Novak 4. ásza után kezdődhetett a rövidítés, amelyben 3:1-es vezetés és 5:3-as hátrány után, Federer öt önhibájával segítve, a szerb nyert meg.

A második játszmát Federer önbizalmat visszaállító brékkel nyitotta, majd a harmadik játékban még egyszer elnyerte Novak kezdőütését, majd 5:1-nél harmadszor is.

A csapnivaló második után a harmadik játszmában egyenrangúbb volt a küzdelem, Đoković hárított egy bréklabdát, majd odaálltak a második rövidítéshez, és azt is a világelső nyerte.

A negyedik játszmában is Đoković roggyant meg elsőnek, már negyedszer adta le a kezdőütést, közben neki egyetlen bréklabdája sem volt még. A szerb rossz adogatásait Federer még egy brékkel büntette, de 2:5-nél sem volt még vége, mert Novak végre elnyerte a svájci kezdőütését, ám a döntő így is öt játszmás lett.

Az utolsó szettet Novak gyorsan eldönthette volna, de a 2:1-es vezetésnél három bréklabdát hagyott ki, majd 3:2-nél újabb kettőt kapott, és a másodikkal, egy fonák elütés révén, élt is, ám a 4:2 sem bizonyult döntő előnynek. Mi több, Roger 7:7-nél már a 7. bréket jegyezte, és a serlegért adogatott. Novak szerencséjére nem csinálta jól, két meccslabdát hagyott ki, és a dráma folytatódott. Đoković még két bréklabdát mentett, majd 12:12-nél először játszották az új szabály szerinti rövidítést. Abban Novak 4:1-re, majd 6:3-ra vezetett, és az első meccslabdán nyert.

A női döntő sokak szerint Simona Halep meglepő győzelmével ért véget. A román azonban kihasználta a kínálkozó alkalmat, hisz a döntőig egyetlen füvessel sem találkozott, a serlegmeccsen pedig példás harciassággal, és az 56 perces egyenlőtlen csatában csak három önhibát vétve rohanta le a legjobbjától messze elmaradó hétszeres bajnok Serena Williamset. A volt világelső először nyert Wimbledonban és a tavalyi Roland Garros után második nagy tornáját nyerte, a ranglistán pedig felkapaszkodott a negyedik helyre.

A maratoni hosszúságú férfipárost a kolumbiai Cabal, Farah kettős nyerte, amiért ma estére kellett elnapolni a női páros zárómeccsét, vegyespárosban pedig a Csan, Dodig kínai, horvát kettős győzött.

Györe László, a ma kezdődő umagi 250-es torna 3. kiemeltje, erőnyerő a rajton, a 2. fordulóban pedig a régi ismerős olasz veterán Paolo Lorenzivel vagy a selejtezőből érkező ellenféllel találkozik. Lorenzivel nyolcadszor játszhat, ATP-szinten a zentai 3:1-re vezet, challengereken pedig az olasz volt sikeresebb 2:1-es aránnyal. Isztriában Fabio Fognini és Borna Ćorić az első két kiemelt, míg Dušan Lajović a 4-es, Filip Krajinović pedig a 6-os rajtszámot kapta. Lajović is szabad a rajton, Krajinović pedig a japán Taro Daniellel kezd, aki ellen 4:0-ra vezet. A newporti selejtezőben Viktor Troicki játszik, a bukaresti női tornán Ivana Jorović a selejtezőből várja első ellenfelét, Aleksandra Krunić pedig a román Irina Beguval kezd, akitől háromszor már veszített.

WIMBLEDON. – A férfitorna elődöntőjében: Federer–Nadal 7:6, 1:6, 6:3, 6:4, döntő: Đoković–Federer 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12, nők, döntő: Halep–S. Williams 6:2, 6:2, férfipáros, döntő: Cabal, Farah–Mahut, Roger-Vasselin 6:7, 7:6, 7:6, 6:7, 6:3, vegyespáros: Csan, Dodig–Osztapenko, Lindstedt 6:2, 6:3, fiúegyes: Mocsizuki (japán)–Gimeno (spanyol) 6:3, 6:2, leány egyes: Sznigur (ukrán)–Noel (USA) 6:4, 6:4.

UMAG. – A férfitorna selejtezője 1. fordulójában: Balázs–Kalender 6:0, 6:3.

BUKAREST. – A női torna selejtezője 1. fordulójában: Bondár–Paar 6:2, 6:2, Mrdeža–Bukta 6:1, 6:2.

VERSMOLD. – A női ITF-torna elődöntőjében: N. Stojanović–Niemeier 6:4, 6:3, döntő: N. Stojanović–Hogbarski 6:0, 7:5.