2024. április 18., csütörtök
VÍZILABDA

A tisztes helytállás a cél

Tizenegy csapat részvételével a hétvégén elrajtol a hazai II. vízilabdaliga. Az elmúlt évekhez hasonlóan a jelentkezőket idén is két csoportba osztották, a Zenta az északi hatosban kapott helyet, ahol a Vind Sport (Pancsova), a Mladost (Pancsova), a Polet (Zombor), a Proleter (Nagybecskerek) és a Sava (Šabac) lesz az ellenfele. A déli csoportot a Paraćin, Kraljevo, Goč (Vrnjačka Banja), Požarevac, Novobeogradski Vukovi (Belgrád) ötöse alkotja.

Az előző évekhez képest háromra korlátozták a magasabb rangfokozatban és külföldön szereplő játékosok igazolásának lehetőségét, így idén vélhetően az amatőr klubok is labdába rúghatnak. Korábban több egyesület is nehezményezte, hogy saját fiataljai nem képesek felvenni a versenyt a profikkal, úgy tűnik, a hazai szövetség is felismerte a problémát – mely a kisebb egyesületeket már a létfenntartás szélére sodorta –, így idén módosított a szabályzaton. A Tisza-parti együttes hű maradt az eddigiekhez, 2019-ben is a saját nevelésű játékosaira támaszkodik, bár így nem indul vérmes reményekkel a sorozatban.

– A csapat gerincét a tapasztaltabb, idősebb játékosok alkotják, hozzájuk társulnak a fiatalok. Sajnos van némi rés a generációk között, így az utánpótlásból kevés játékost tudtam bevonni a nagyok munkájába. Érdemben nem változott tehát az összeállítás a tavalyihoz képest, ehhez mérten a célkitűzéseink sem, a tisztes helytállás és a tapasztalatszerzés a cél. Már megszoktuk, hogy csak a rajton derül ki, milyen játékerőt képviselnek az ellenfelek, egyedül a zomboriakkal tartjuk a kapcsolatot, róluk tudom, hogy egy belgrádi játékost igazoltak erősítés gyanánt. A šabaci Sava biztos erős kerettel játszik, hiszen idén az első csapatuk nyerte a bajnokságot, abból az együttesből három játékos is szerepel náluk. A pancsovai Vind Sport egy újonnan alakult klub, ebből kifolyólag sokat róluk sem tudunk. A hazai mérkőzéseink előnyt élveznek, elsősorban ezeken szeretnénk jól szerepelni, kiszolgálni a közönséget, ha már megtisztel bennünket a jelenlétével, idegenben sajnos nem mindig csak rajtunk múlik egy-egy mérkőzés kimenetele. Pozitív változás, hogy idén háromnál több erősítést nem igazolhatott senki sem, az elmúlt években erős túlzásnak éreztem, hogy ezt nem korlátozták megfelelően, és akár 30 játékost is le lehetett szerződtetni más klubokból – mondta a rajttal kapcsolatban Tóth László, a Zenta vezetőedzője.

Az alapszakaszt július 13. és augusztus 11. között bonyolítják le, míg a final fourt augusztus 17–18-án később kijelölendő helyszínen rendezik majd. Ide a csoportok két legjobbja kvalifikálja magát, amelyek keresztben mérkőznek meg egymással az elődöntőben, a döntőt értelemszerűen a két győztes vívja majd.

A II. liga északi csoportjának menetrendje

Július 13.: Proleter–Sava, Mladost–Zenta, Vind Sport–Polet
Július 14.: Sava–Zenta, Polet–Mladost, Proleter–Vind Sport
Július 20.: Zenta–Polet, Vind Sport–Sava, Mladost–Proleter
Július 21.: Sava–Polet, Proleter–Zenta, Vind Sport–Mladost
Július 27.: Polet–Proleter, Zenta–Vind Sport, Mladost–Sava
Július 28.: Sava–Proleter, Zenta–Mladost, Polet–Vind Sport
Augusztus 3.: Zenta–Sava, Mladost–Polet, Vind Sport–Proleter
Augusztus 4.: Polet–Zenta, Sava–Vind Sport, Proleter–Mladost
Augusztus 10.: Polet–Sava, Zenta–Proleter, Mladost–Vind Sport
Augusztus 11.: Proleter–Polet, Vind Sport–Zenta, Sava–Mladost