2024. március 19., kedd

Alig két nap alatt majdnem 10 ezren csatlakoztak a "10 millió fa" mozgalomhoz

Július 9-én indították, és már majdnem 9 ezer követője van a 10 millió fa mozgalomnak.

A Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus indította kezdeményezés eleinte csak a barátoknak szólt, de már az első nap óriási népszerűségre tett szert, és egyre több ember csatlakozott hozzá.

"Egészen magávalragadó és meseszerű a legutóbbi pár nap. Egy szűkebb ismeretségi körnek szóló poszt, mint a palackból szabaduló szellem, kiáradt, szétterjedt a közösségi oldalon, eljutott olyanokhoz is, akikkel semmi dolgunk nem volt eddigi életünk során, és egyszeriben kiderült: a leglényegesebb kérdésben, életünk sorsfordulóján, utódaink jövőjével kapcsolatban, azonosan gondolkozunk. Felelősen és aktívan. Sokfélék vagyunk, mégis itt és most az egység, a lényegi azonosság a legfontosabb" - olvasható az oldalon.

A csoporttagok létrehoztak egy adománygyűjtő oldalt is, ahol elsőre 3000 fontos (kicsit több, mint egymillió forintos) célt tűztek ki, hogy "zöldbe borítsák Magyarországot". A kitűzött célt már majdnem elérték. Július végére ígérnek konkrét és pontos tervet a faültetésekről.

"Elsődleges célunk a lehető legrövidebb időn belül tízmillió fa telepítése Magyarországon. Minden itt élő ember ültessen vagy kapjon egy új fát. Kapjon esélyt az éltető levegőre, az oxigénre, a szén-dioxid mérséklésére. Ezen túlmutató célunk pedig közösen gondolkozni azon, hogy milyen új egészségesebb, okosabb, a Föld természetéhez s talán az ember eredendő természetéhez is jobban igazodó életet szeretnénk hosszútávon kialakítani magunknak" - írják.

A szakértő szerint is pozitív hatása lehet az akciónak

Kröel-Dulay György, az MTA ökológiai kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa azt mondta: minél több fát ültetünk, annál inkább hozzájárulunk a légköri széndioxid megkötéséhez. "Ez önmagában nem fogja a problémát megoldani, de nagyon fontos komponens lehet abban a folyamatban, hogy próbáljuk csökkenteni a levegőben lévő szén-dioxid mennyiségét." A kutató szerint ha minden országban elindulna egy tömeges fatelepítés és megállítanák az erdők pusztítását, annak évek alatt már komoly és mérhető hatása lenne a Föld éghajlatára.

"Sokan azt mondják, az emberiség történetének legnagyobb tehertételét éli. Kevesen vitatják ma már, hogy ebbe a helyzetbe mi emberek sodortuk magunkat. És mi leszünk azok, akik korrigáljuk közös sorsunk rossz felé térült irányát" - vallja a 10 millió fa mozgalom.

Mint arról korábban mi is írtunk, egy másik tanulmány írói is azt mondják, a faültetés a legjobb védekezés a klímaváltozás ellen. Késlekedni azonban nem szabad, mivel a fáknak évtizedekre van szükségük ahhoz, hogy megfelelő nagyságúra nőjenek. A tanulmány szerint Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Brazília és Kína területei lennének a leginkább alkalmasak az újraerdősítésre.