2024. április 19., péntek

Egy hold lila föld

Nagy Elvira Tihanya és Provence-a a tanyán

A Magyarkanizsáról kivezető úton járunk Adorján felé, ahol nyoma sincs az elcsendesedett falusias környezetnek, sokkal inkább a száguldozó autók robaja az, ami megzavarja és felgyorsulttá teszi ezt a tájat. Van azonban valami a néhány elhagyatott tanya között, ami megállásra készteti az ott elhaladót, mert nem lehet nem észrevenni a lilába borult területet, amikor ilyenkor, júliusban mutatja meg igazi pompáját.

A levendula magyarkanizsai királynéja (Gergely Árpád felvétele)

A levendula magyarkanizsai királynéja (Gergely Árpád felvétele)

A munka szép oldala (Gergely Árpád felvétele)

A munka szép oldala (Gergely Árpád felvétele)

Lányok, asszonyok kötik csokorba a levendulát (Gergely Árpád felvétele)

Lányok, asszonyok kötik csokorba a levendulát (Gergely Árpád felvétele)

Tombol a virágzás (Gergely Árpád felvétele)

Tombol a virágzás (Gergely Árpád felvétele)

Egy kosárra való illat (Gergely Árpád felvétele)

Egy kosárra való illat (Gergely Árpád felvétele)

A betakarításhoz többen kellenek, köztük egy sövényvágó is (Gergely Árpád felvétele)

A betakarításhoz többen kellenek, köztük egy sövényvágó is (Gergely Árpád felvétele)

Lilába borult, nem mindennapi látvány (Gergely Árpád felvétele)

Lilába borult, nem mindennapi látvány (Gergely Árpád felvétele)

Betakarítás után  (Gergely Árpád felvétele)

Betakarítás után (Gergely Árpád felvétele)

Ha lehet hinni a szemnek, az a csoda, amiért több száz kilométert is utaznunk kellene, elérhető közelségbe kerül. Ilyenkor parancsol megálljt testnek, léleknek és elmének is a látvány, némi mélázásra sarkallva, hogy valóban mindenünk meglehet ezen a tájon is, akár levendulaültetvényről is legyen szó. Így gondolkodott a magyarkanizsai Nagy Elvira is, aki öt éve kezdett levendulatermesztésbe.

– Mindig is az álmaim közé tartozott, hogy legyen a várostól távolabb egy tanyám, bár azt még akkor nem terveztem, hogy ez majd azt is hozza magával, hogy levendulát fogok termeszteni. Magyarkanizsa és Adorján között félúton teljesült a vágyam, fél hektárnyi területtel megfejelve, ami a tanyához tartozik – meséli Elvira, miközben úgy ülünk a ház kapuja előtt, hogy csavarodik az orrunk alá a levendulaillat, amit még egy óra alatt se szokott meg az orr, mert folyamatosan bekúszik a lengedező széllel a szántóföldről, a padlásról, ahol szárad és az udvarból, ahol éppen csokrokba rendezik

Közben megnyugvás is telepszik a kapu elé, ahol beszélgetünk. Nyilván ez is a növény jótékony hatásának tudható be. Egyrészt. Másrészt annak is, hogy az álmai megvalósulásához közelítő nő úgy beszél a hobbitevékenységéről, hogy szinte meg is szűnik az autómoraj, csak az illatok maradnak, amivel együtt az ő szavai is utat törnek finoman, elültetve a gondolatot, hogy ha valamit örömmel teszünk, az örömöt is okoz, még ha az oda vezető út nem a könnyűségéről ismerszik is meg. Amiért megdolgozik, annak a gyümölcsét, pontosabban levenduláját aratja le.

– Csak az álom volt meg, hogy tanyám legyen, a földterület már ráadás volt, de ha már volt, nem hagyhattam parlagon. A lankás rész és a talaj összetétele megfelelő a fűszernövények számára, amit termeszteni akartam, de a fűszer- és aromanövény, a levendula lett a befutó, mely ötlet az idő haladtával alakult ki bennem.

A kezdetek nem voltak egyszerűek, hiszen környékünkön nem őshonos növényről van szó, nem is foglalkoznak vele sokan, mégis Elvira addig kutatott, keresgélt, olvasott, hogy minden létező információval a fejében és elszántsággal a lelkében öt éve belevágott.

– A palántákat Nagyradanovácról szereztem be egy virágtermelőtől, aki nagyon sokat segített tapasztalataival. Április végén ültettük és a két lehetséges módszerből, hogy bokrok vagy sorok legyenek, mi az utóbbit választottuk. A sorok között két méter távolság van és ötven centi a bokrok között. Rögtön az első lépésnél nehézségbe ütköztem, mert már a megfelelő palántálógép megtalálása se volt egyszerű. A paprikapalántálók, akik ilyen géppel rendelkeztek, igyekeztek meggyőzni, hogy ez a távolság sok lesz a sorok között, aztán menet közben az is kiderült, nem is elég a palánta, mert néhol azért sűrűn raktuk. Tehát voltak homályos pontok útközben, de ahogy, úgy, földbe került a levendula, amit locsoltunk, de az sem ment egyszerűen. Egész nagy összefogásra volt szükség, még a szomszédos tanya tulajdonosát is be kellett vonni, aki tartállyal jött és segített, mert mi ezt a tanyát akkor még nem szereltük fel kellőképpen. A Jóisten is velünk volt, mert azon az estén esett az eső. Ha visszagondolok az elmúlt évekre, elmondhatom, hogy nem túl igényes ez a növény, nem igényli a túlzott dédelgetést.

Felénk azért nem mindennapi látványt nyújt kinn a földön, de egyre népszerűbb és egyre többen is használják előszeretettel, leginkább az illata miatt.

– A levendula egy mediterrán növény, szikes, kavicsos talajban is megél. Nálunk a fű meg a paré az ellensége, amivel a harcot kizárólag kapával vesszük fel, semmi gyomirtót nem használunk. Így is lesz a mi levendulánk Pannon levendula. Az  X Intermedia Grosso nemesített fajta ez, amit valamikor az ötvenes években nemesítettek ki, és leginkább a kozmetikaiparban használatos, mivel sokkal illatosabb, aromásabb olajat lehet belőle párolni, mint az angol és a francia eredeti levendulából, melynek rövidebbek a szárai, kisebbek a kalászok, a virágok, ez pedig ahogy a neve is mondja: nagyra nő, a két bokor között.

A szedés kellős közepén tartottak június legvégén, ami azért azt a kérdést is felveti, hogy mennyit lehet „learatni” az egy holdnyi területről.

– Tudomásom szerint a növény élettartama tíz év, ami azt jelenti, hogy az ötödik évig fejlődik, ez a csúcspontja, ahol mi most jelenleg tartunk, majd ezután kicsit alábbhagy, lecseng. Idén nagyon nagy termés van, amiből elsősorban csokrokat kötünk. Lepárláshoz még kicsik vagyunk, ahhoz kevés ez a terület.

Egy évben egyszer tudják betakarítani a termést, amiből Elvira és segítői csokrokat kötnek és szárítva használják fel. Egyetemista és középiskolás lányok, asszonyok kötik a csokrokat a levendulaillatban ülve.

– Reggel érkezik az első fecske a sövényvágóval, a lányok pedig fél órával később. Behordjuk az udvarra és csokrokba kötjük, innen kerül a padlásra száradni. A szedés eltart tíztől tizenhárom napig. Ha közbejön egy eső, az megállít bennünket, mert kizárólag napos időben ajánlott betakarítani. Most már az évek során rájöttem, hogy június 15-e után kezdődhet a betakarítás, egyedül a tavalyi évben kezdtük hamarabb.

Elvirának marketingesként nem ez a főállása, viszont ahogy mesélte, mivel szőtteseket is készít, azokkal vásározott, amihez „hozzácsapta” a levendulát is.

– Kis zsákokat is varrtam, amibe a morzsolt levendula került, ezzel indult be az értékesítése, viszont míg az első évben egy csokornyit szedtünk csak le, most már annyi van, hogy a virágpiacra is jut belőle. Azt tapasztalom, hogy egyre jobban szeretik és keresik is a levendulát, de még mindig nem ismerik sokan, így mindig elmondom a vásárlóknak, hogy miért jó. Maga az illat harmonizál, amivel én már el is teltem – magyarázza Elvira – de imádom. Vannak visszajáró, elégedett emberek, akik elmesélik, hogy nem is hitték volna, hogy ilyen jó hatással lesz rájuk a szobában elhelyezett csokor vagy a kis zacskóba varrt növény, amit van, aki magánál hord, van, aki a párnája alá tesz, hogy oldja a stresszt, segítse a nyugodt alvást, erre is jó a levendula. Egy barátnőm természetes kozmetikumaihoz használja fel előszeretettel, el sem hinnénk, milyen sokrétű – mondja.

Elvira bár még soha nem volt sem Provence-ban, sem Tihanyban, de a gyerekei küldik, hogy nézzen szét, ő maga nem érzi ennek szükségét. Miért is érezné, hisz megvan a sajátja! A saját Provence-a és a saját Tihanya, amit következő tervei szerint akár látogatni is lehet majd!