2024. április 25., csütörtök

A játékos pancsolástól a zenei fesztiválokig

Az adai strandfürdőben minden korosztály önfeledten fürdőzhet, pihenhet és szórakozhat
A pancsolásra kiváló gyerekmedence

A pancsolásra kiváló gyerekmedence

Az öthektáros parkosított területen elhelyezkedő adai strandfürdő három hónapon át, június elejétől augusztus végéig csendes és családias környezetben biztosít pihentető fürdőzést a kikapcsolódni vágyóknak, valamint szombaton esténként a fiatalok közkedvelt szórakozóhelye, ahol két országos hírű zenei fesztivált is tartanak a fürdőidény során. Az Adica üdültetési közvállalat által működtetett strandfürdő három nyitott medencéje közül minden korosztály megtalálhatja a saját kedvencét, legyen szó úszásról, vízi csúszdázásról vagy játékos pancsolásról. Az egész napos strandolást három vendéglő és sportpályák szolgáltatásai egészítik ki, valamint a vidéki vendégeknek szálláshelyet biztosít az Adica által működtetett panzió. Az árakat illetően a fürdő a középkategóriába tartozik, nem olcsó, de nem is drága.

Az adai strandfürdőben június elején megkezdődött a fürdőidény, amely Juhász Tibor, az Adica igazgatója szerint egyelőre jól alakul, akárcsak a látogatottság, mert hétvégenként 3000 vendég is megfordul a létesítményben. Hétköznaponként pedig 700–800 látogatót fogadnak a létesítményben, amely júliusban és augusztus közepéig 9 és 20 óra között üzemel.

Juhász Tibor

Juhász Tibor

Egy hétvégi nap az olimpiai medencénél

Egy hétvégi nap az olimpiai medencénél

A nagy medencében lehet úszni, hűsölni és a partján napozni is

A nagy medencében lehet úszni, hűsölni és a partján napozni is

– Örülünk neki, hogy az idei szezon jobban alakult, mint a tavalyi. A fürdőidény egyharmada már elmúlt, de a tavaly júniushoz viszonyítva számunkra sokkal kedvezőbben alakult a nyár. Bár volt júniusban két esős hétvége, de volt két meleg és nagy látogatottságú hétvégénk is. Június közepén az egyik hétvégén 2000 látogatónk volt, az utolsó víkenden pedig 3000 vendégünk volt az adai strandfürdőben – értékelte a fürdőidény elejét Juhász Tibor, aki hozzátette, hogy a látogatottságot illetően mindig magasak az elvárásaik: – Viszont az égiek mondják, hogy milyen idővel készülnek a nyárra. Ha kitart a jó idő és a meleg, ahogyan júniusban volt, és reméljük, július és augusztus is meleg lesz, akkor 40 000–45 000 látogatóra számítunk az adai strandfürdőben. Három hónapos óriási harc ez a vendégekért, akikért a színvonalas kínálatunkkal tudunk versenybe szállni. A vendégek 90 százaléka Vajdaság egész területéről érkezik, a többi részük külföldről, illetve szűkebb Szerbiából látogat el hozzánk – közölte az igazgató.

A csúszdás medencénél három vízi csúszda várja a fürdőzőket

A csúszdás medencénél három vízi csúszda várja a fürdőzőket

– Nagyon örülünk annak, hogy ekkora népszerűségnek örvend az adai strandfürdő, hiszen az a célunk, hogy a létesítmény a családi turizmus központjává váljon Vajdaságban. Ehhez minden feltétel adott. A strandfürdő öt hektár parkosított területen helyezkedik el három medencével, négy csúszdával, rengetek hűvös hellyel, de napfényes és napozásra alkalmas helyekkel is rendelkezünk a medencék körül. Ennek köszönhetően az egész család, a fiataltól az idősebb személyekig, mindenki megtalálja a maga számára megfelelő helyet a strandfürdő területén. Tavaly októberben befejeztük a csúszdás medence felújítását, illetve az idén tavasszal a gyermekmedencében kijavítottuk az apróbb hibákat, a diletációs vonalakat megerősítettük, illetve ismét egy új poliészter bevonat került a medencére. E két medencét szinte újjá varázsoltuk. A strandfürdő tevékenységével párhuzamosan fakultatív programokat is indítunk. Június 20-án megkezdődött az úszóiskola. Meglepődtünk a nagy érdeklődés miatt, mert több mint 60 úszni nem tudó, főként kisgyerek iratkozott be, soha ennyi fiatal még nem jelentkezett. Július 1-én Ada község önkormányzatával közösen elindítottuk a 2. osztályos kisdiákok részére az ingyenes úszóiskolát, valamint zajlanak a szombat esti bulik a fiataloknak. Júniusban már elmúlt egy fesztivál, illetve készülünk a Green Future Fesztiválra, amely augusztus második hétvégéjén lesz – magyarázta az igazgató, aki kiemelte, hogy a látogatóknak próbálnak teljes körű és színvonalas szolgáltatás nyújtani a strandfürdőben. Különösen, hogy Ada község területén nincs turisztikai szervezet, így az Adica vállalta fel a helyi turizmus fejlesztését és a kínálat bővítését, amelyet szeretnének fejleszteni a jövőben is.

– Néhány éve a kínálatunkban immár nemcsak a fürdőzésen van a hangsúly, hiszen a strandfürdőben működtetünk három vendéglőt, és szálláshelyet biztosítunk az idelátogató vendégeknek, ha azt igénylik. Mindhárom vendéglőnek más feladata van. A nagyvendéglőben lehet főtt ebédet, menüt rendelni, rendesen leülni és megebédelni, valamint lehet italt és kávét fogyasztani. A gyorsételek készítésére szakosodott vendéglőnkben vásárolható lángos és sült krumpli, valamint van kávé és ital. Az étel talpon állva megvásárolható és elvihető, de helyben is elfogyasztható. Végezetül van egy vendéglőnk, ami csak ital és kávé eladásával foglalkozik. Mindhárom vendéglőnk szépen üzemel és minden vendéget időben ki tudunk szolgálni, elfogadható árkalkulációval dolgozunk, próbáljuk az árakat a többi vendéglővel összhangban megszabni – tudtuk meg. 

A körcsúszda a gyerekek kedvence

A körcsúszda a gyerekek kedvence

Az adai strandfürdőben három vendéglő található

Az adai strandfürdőben három vendéglő található

A strandfürdő vendéglőiben egyébként a menü 450 dinárba kerül, a gyorsételek közül a kis adag sült krumpliért 140 dinárt, a lángosért 120 dinárt, a palacsintáért 160 dinárt kell fizetni. Az italok közül az üdítő 150 dinárba, a kávé és a víz 100 dinárba kerül, a sör 200 dinárba. Ha az áraknál tartunk érdemes megemlíteni a napi belépők árát, ami a felnőttek részére 330 dinár, a gyerekek és a nyugdíjasok számára pedig 250 dinárt. Juhász Tibortól megtudtuk, hogy az idén kénytelenek voltak 10 százalékkal emelni a jegyárat, mivel az 50 idénymunkásnak csak ezen az áron tudtak olyan fizetést biztosítani, amiért szívesen dolgoznak a strandfürdőben. Kiemelte viszont, hogy a község lakosai kedvezményben részesülnek:

– Néhány éve bevezettük, hogy Ada község lakosai 50 százalékos árengedménnyel tudják megvásárolni az idényjegyeket, illetve a nyugdíjasok és a gyerekek igényelhetnek ingyenes idényjegyet, amelyet hétfőként tudnak kihasználni. Ada község önkormányzata biztosított pénzeszközöket a községi általános iskolák részére, amelyek ebből megvásárolták az Adicától minden kisdiák részére az idényjegyeket. Szerintem ez nagyon jó dolog, hiszen óriási segítség a családok részére, mi pedig örömmel látjuk a fiatalokat a létesítményben. Az adai strandfürdő a jegyárakat illetően a középkategóriába tartozik. Vannak sokkal drágább és olcsóbb fürdők is, viszont mi úgy gondoljuk, hogy nálunk a kínálat és a jegyárak összhangban vannak. Azt a minőséget, ami kínálunk, véleményem szerint Szerbia területén senki nem tudja felmutatni. A vendégeink csak jó véleménnyel vannak rólunk, sőt a külföldről érkező látogatók megjegyzik, hogy még talán Svájcban sincs ilyen környezet és ilyen karbantartott strandfürdő, mint Adán. Ehhez képest az adai strandfürdő árai elfogadhatók – állapította meg Juhász Tibor.

A fürdő öthektáros parkosított területen helyezkedik el

A fürdő öthektáros parkosított területen helyezkedik el

A létesítményben vannak strandröplabda-pályák, asztalitenisz-asztalok és nagyméretű kültéri sakk, valamint egy játszótér is. Az utóbbi már nagyon elöregedett, a játékok egy része tönkrement, ezért a helyén az elkövetkező években szeretnének tartományi és köztársasági támogatásból egy új, az EU-s szabványoknak megfelelő játszóteret építeni. Juhász Tibor reméli, hogy talán már a jövő idényre sikerül pályázati támogatásból megépíteni az új játszóteret korszerű játékokkal a legfiatalabbak részére. A legkisebbek mellett a fiataloknak is szerveznek külön programokat a strandfürdőben, ahol minden szombaton este zenés bulikat tartanak, illetve két fesztivált is.

– Júniusban megtartottuk a Color fesztivált, amelynek kiváló visszhangja és 3000 látogatója volt Belgrádtól Szabadkáig. A szombat esti bulik egy olyan színvonalra emelkedtek, hogy minden alkalommal körülbelül 1000 fiatal látogat el hozzánk Vajdaság egész területéről. Örülünk, hogy ezt tudjuk nyújtani a fiataloknak, valamint annak is, hogy ilyen jó a látogatottsága. A Green Future Fesztivál modern elektronikus zenei rendezvény az idén augusztus második hétvégéjén kerül megszervezésre és háromnapos lesz, csütörtök, péntek és szombat este tartják meg. Annyit elárulhatok, hogy sok élő koncert lesz és naponta 4000–5000 látogatót várunk a fesztiválra – közölte Juhász Tibor.