2024. április 25., csütörtök

Rendezik a zentai fürdőhelyeket

A Halászcsárdánál lévő, a strandra vezető utat is szeretnék járhatóvá tenni

A zentai önkormányzattól szerzett információink szerint, amint az időjárási körülmények megengedik, a DTD Vajdasági Vizek Közvállalat munkatársai munkagépeikkel rendbe teszik a zentai oldalon, a híd lábánál, illetve a bánáti oldalon lévő fürdőhelyet.

A strand rendezésére várhatóan a jövő héten sor kerül (Horváth Zsolt felvétele)

A strand rendezésére várhatóan a jövő héten sor kerül (Horváth Zsolt felvétele)

A június elején a Tiszán levonuló árvíz a zentaiak kedvenc strandjait 15-20 centiméter vastagságú iszappal borította be, aminek következtében egyelőre nem lehet fürödni a város közelében lévő strandokon. Az elmúlt hetekben néhányan ugyan megpróbálkoztak ezzel, a mély iszap miatt azonban ők sem sokáig élvezték a folyó hűs vizét. A strandokon uralkodó állapotot az utóbbi időszakban a közösségi oldalakon is sokan szóvá tették. Varga Viktor, a zentai községi tanács gazdasági ügyekért felelős tagja napilapunknak elmondta, hogy amint az időjárási körülmények megengedik, a zentai oldalon lévő strandról munkagép segítségével eltávolítják az iszapréteget. A tanácstag szerint erre várhatóan a jövő héten sor kerül. Hozzáfűzte, a várossal szemben, a bánáti oldalon lévő strandot is rendbe teszik, függetlenül attól, hogy ez a csókai önkormányzat feladata lenne, ugyanakkor úgyszintén a DTD-vel karöltve a Halászcsárdánál lévő, a strandra vezető, néhány évvel ezelőtt kiépített utat is járhatóvá teszik majd.

A Zentától mintegy három kilométerre lévő üdülőhelyet, illetve a strandját a Halászcsárda Víkendtelep Polgárok Egyesülete tartotta karban. Az ott telket bérlő zentaiak egy részét maga köré tömörítő civil szervezet először az üdülőhely strandját hozta rendbe: eltávolították az évek során felgyülemlett gyomnövényeket, és a strandot is meghosszabbították, kiszélesítették. Idővel napernyőket és padokat is elhelyeztek, hogy az ott fürdőzők mind kényelmesebben hódoljanak a nyár örömeinek, vizet vezettek a strandra, és az illemhely kérdését is megoldották. Az üdülőtelep utcáinak jó részét rendbe hozták, és táblákkal jelölték ki. Ezt követte az üdülőtelepre vezető út zúzott kővel való járhatóbbá tétele, a zuhanyzók és a vizesblokk rendbetétele. Tavaly önerőből egy, közvetlenül a strandra vezető utat is kiépítettek az ártéri erdőn keresztül, végül pedig egy játszóteret is kialakítottak. Az egyesület tagjai eddig évente az ott lévő strandot is rendbe tették, hogy a fürdőzők a lehető legkényelmesebb módon élvezzék a nyár örömeit.

Horváth László, az egyesület vezetője szerint az idén is belevágtak volna a strand rendbetételébe, anyagi támogatás híján azonban képtelenek elvégezni ezt.

– Nincs értelme, mert nem tudunk annyi pénzt összeszedni, hogy rendben tartsuk az utat, a hidrofort, a világítást és a vizesblokkot, arról nem is beszélve, hogy ismeretlen elkövetők a strandon egyik napról a másikra kitördösték az összes általunk felállított napernyőt, és beledobolták a Tiszába – fejtette ki beszélgetőtársunk, aki hozzáfűzte, semmi konkrétat nem tud mondani, ugyanakkor már maga sem bízik abban, hogy az idén rendezni tudják a strandot. A civil szervezet három éven keresztül Csárdanapok elnevezéssel nyári fesztivált is szervezett, ám miután néhány telekbérlő felrótta nekik, hogy képtelenek aludni a zenétől, és a strandon kiépített vizesblokkot is kifogásolták, felhagytak ennek a megrendezésével.

– Az egyesületünknek egyébként az idén jár le a zentai önkormányzattal kötött szerződése, és jövőre valószínűleg nem fogjuk meghosszabbítani – nyilatkozta a Halászcsárda Víkendtelep Polgárok Egyesülete vezetője.