2024. április 20., szombat

Fiatalodik Újvidék

Tavaly 8457 személy költözött Újvidékre, ugyanakkor több mint hatezren döntöttek úgy, hogy elköltöznek a tartományi székvárosból.

Újvidéken folyamatos a népesség növekedése, főként fiatalok költöznek a városba (Dávid Csilla illusztrációja)

Újvidéken folyamatos a népesség növekedése, főként fiatalok költöznek a városba (Dávid Csilla illusztrációja)

Július 11-e a népesedés világnapja, a migráció kérdése egyre aktuálisabb, a bevándorlás dinamikája az országhatárokon belül leginkább a belgrádi régióban és Vajdaságban figyelhető meg, ahol pozitív tendenciát mutatnak az adatok. A Köztársasági Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a dél-bácskai körzetbe az elmúlt évben 11 666 személy költözött, és 10 020-an döntöttek az elköltözés mellett, ami azt jelenti, hogy 1646 lakóval gyarapodott ez a régió.

A dél-bácskai körzetben a legtöbben Újvidékre költöztek, a tartományi székvárosba 8457 személy költözött, ebből 3578 férfi és 4579 nő. Az Újvidékre költözöttek közül legtöbben 25 és 34 év közötti személyek, de szintén ebből a korcsoportból távoznak a legtöbben. Ezután következnek a 45 és 54 év közöttiek, míg a 10 és 14 év közötti el- és bevándorlóból van a legkevesebb.

Újvidékről tavaly 6329 személy költözött el, közülük 3370 nő, 2959 férfi. Az adatokból kiderül, hogy Újvidéken pozitív a migrációs mutató, hiszen 2128 személlyel több költözött a városba, mint amennyien elvándoroltak – olvasható a 021.rs hírportálon.

Kiderül az is, hogy az Újvidékre költözött személyek száma mennyivel magasabb, mint a tartományi átlag, hiszen Vajdaság lélekszáma az elmúlt évben csupán 308-al gyarapodott, Újvidék viszont 2000 lakossal lett gazdagabb.

Az elmúlt évek migrációs felmérései arról tanúskodnak, hogy Újvidéken évről évre nő a lakosok száma, ezt bizonyítják az önkormányzati adatok is. Mindenképpen pozitív folyamatnak tekinthető az, hogy főként munkahelyek vonzásában telepednek le Újvidéken a fiatalok, akik feltehetően családot alapítanak az elkövetkező években, és ez is hozzájárulhat majd a lakosság számának növekedéséhez. Másfelől viszont az aktuális és a soron következő városi vezetőségeknek el kellene gondolkodnia azokról a gondokról, amelyek miatt sok tiltakozás volt az utóbbi években, ide tartoznak a kommunális gondok, a parkolók hiánya, valamint a szeméttárolás problémája is.