2024. április 18., csütörtök

Virággal a faluért

Bácskossuthfalva központjának csinosítását önkéntesek végzik

Ősszel egy újszülötteket köszöntő fasor ültetésénél munkálkodtak, tavasszal tojásfát állítottak, felkészítették falujuk fürdőjének virágoskertjét az idényre, emellett hetente látogatják egymás kertjét és munkaakcióznak Bácskossuthfalva közösségi terein.

Mindezt hobbiból, anyagi vonzat nélkül. Az Írisz Virágkedvelők és Környezetvédők Egyesülete a közelmúltban azzal keltette fel a figyelmet – különösen a közösségi portálon közzé tett fotókkal –, hogy kicsinosították a Bácskossuthfalva központjában álló egykori textilüzlet megmaradt oszlopegyüttesét. A szervezet aktív tagságának fáradságot nem ismerő, közösségépítő tevékenységét, illetve az elmúlt években kifejtett kimagasló munkáját májusban a helyi közösség köszönőlevéllel hálálta meg. Dávid Kornélia, az Írisz elnöke elmondta, hogy a tagsággal több helyszínen is igyekeznek kellemes hangulatot teremteni Bácskossuthfalván.

– Szervezetünk 35 tagot számlál, és 20-an veszik ki aktívan a részüket a munkaakciók alkalmával. Van arra is példa, hogy két csoportra osztódva tudjuk a feladatokat elvégezni. A központ sétánya mentén néhány hete nyári-őszirózsát, bársonyvirágot palántáltunk, a nagy parkban a rönk körül petúniát és jeges muskátlit, továbbá a Rekreációs Központ bejáratánál elhelyezett kertet is gondozzuk – nyilatkozta a szervezet elnök asszonya, aki elárulta azt is, hogy számtalan pozitív visszajelzést kaptak már a munkájukért.

– Köszönettel tartozunk István Péter bácskertesi kertésznek, hiszen a jótékony adományával 500 petúniapalánta jutott el Bácskossuthfalva köztereire. A falubeliek is igyekeznek növényekkel hozzájárulni a munkánkhoz. Tápai Angéla és férje, Mihály is jelentős számú egynyári virággal ajándékozta már meg a szervezetünket, mint ahogy Zajác Attila helyi vállalkozónak is hálásak vagyunk. Továbbá sok helybeli, akiknek elszaporodik a kertjében valamilyen virág, nem dobja ki, hanem felajánlja nekünk – tudjuk meg Dávid Kornéliától. Elmondta azt is, hogy szinte minden héten szerveznek munkaakciót, és legközelebb hétfőn gyűlnek össze kertészkedni, keddenként pedig a tagságnál tett hagyományos kertlátogatás szerepel a programban.

– A helyi közösség támogatását is élvezzük, ha kell, akkor a segítségükkel virágpalántákat tudunk beszerezni, így a központ oszlopegyüttesének az átfestésére szolgáló festéket is ők biztosították. Szükség szerint tápszereket, fekete földet, kavicsot, vagy nagy tároló edényeket vásárolnak a szervezetünk munkájához. Az öntözésben az idén besegítenek a falunk ösztöndíjazott hallgatói, a REKI-ben pedig az ott dolgozók oldják meg ezt a feladatot.

Az Írisz elnök asszonya hangsúlyozta, hogy a tagság a szabad idejének feláldozásáért semmilyen anyagi támogatásban nem részesül, illetve nem vár el. Ők ezt kizárólag önkéntes alapon, a közjóért teszik. Ezt Bácskossuthfalván sokan tudják és értékelik is, ami természetesen jólesik számukra.

– Olyan megtiszteltetésben is részesülhettünk már, hogy látva a sétány szépítésén végzett munkánkat, fagylalttal illetve más finomsággal ajándékoztak meg bennünket. Természetesen hálásak vagyunk, de nem ezért csináljuk – nyilatkozta Dávid Kornélia, az Írisz elnök asszonya.